Дачић: Приштина и послије 11 година од Бриселског споразума одбија да формира ЗСО

Танјуг
Дачић: Приштина и послије 11 година од Бриселског споразума одбија да формира ЗСО

БЕОГРАД- Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да приштинске власти ни послије 11 година од потписивања Бриселског споразума нису формирале Заједницу српских општина и да умјесто да тзв. Косово трпи притиске због одбијања да испуни своје обавезе бива награђивано од стране међународне заједнице.

- Сада је 11 година од када сам ја потписао Бриселски споразум, заједно са Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон. Међутим, ЗСО, која је главна обавеза, није ни до данашњег дана реализована, прије свега због одбијања приштинских власти - рекао је Дачић на конференцији за медије послије састанка са предсједавајућим ОЕБС и министром спољних и европских послова и трговине Малте Ијаном Борџом.

Он је додао да због одсуства притиска међународне заједнице на Приштину, тамошње власти не осјећају обавезу да испуњавају међународне обавезе.

- Ми ћемо и даље бити конструктивни фактор, али оваква позиција доводи наш народ на Косову и Метохији, у веома тешку ситуацију - закључио је Дачић.

Први споразум о принципима нормализације односа Београда и Приштине, закључен је 19. априла 2013. године у Бриселу под покровитељством ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана