Дачић: Препорука о пријему КиМ у Савјет Европе представља кршење интереса Србије

Танјуг
Дачић: Препорука о пријему КиМ у Савјет Европе представља кршење интереса Србије

БЕОГРАД- Прихватање препоруке од стране Одбора за политичке послове Савјета Европе (СЕ) да такозвано Косово и Метохија буде примљено у Савјет Европе представља директно кршење интереса Србије, нашег суверенитета и интегритета али и кршење принципа на којима почива сам Савјет Европе, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Он је рекао да ће ова тема у априлу бити на Парламентарној скупштини Савјета Европе која даје препоруку Комитету министара.

"Све иде ка доношењу те одлуке. За њено доношење потребна је двотрећинска већина а они је имају и за очекивати је да се то догоди у мају", истакао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Оцијенио је да све ово долази у вријеме када Приштина не испуњава ништа, него блокира робу, динар и српски народ на Косову и Метохији доводи у стање хуманитарне катастрофе.

Према његовим ријечима ово је само један од притисака којима је Србија изложена у посљедње вријеме, а као други фактор притиска навео је догађања у Савјету безбједности Уједињених нација око седнице посвећене годишњици бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Када је ријеч о сједници СБ УН која би данас требало да се одржи, рекао је да је физички тешко стићи на ту сједницу када се ствари тако брзо мијењају, али и додао да сједнице вјероватно неће бити ни данас, да ће она бити заказана за неки други дан и да је питање да ли ће ова тачка икада стићи на дневни ред.

Навео је да су Русија и Кина чврсто на страни Србије када је ријеч о њеном територијалном интегритету и суверенитету.

"Какву рефлексију да направите према онима који се залажу да ми уведемо санкције Русији и Кини. Значи ми сада треба да ризикујемо да наша позиција није више тако стабилна у УН, због тога што уврши притисак на нас, а што није у нашем интересу. Тако да је то једна веома деликатна позиција и ми бисмо ту радили практично на своју штету", рекао је Дачић.

Објаснио је да је у Савјету Европе направљен преседан, јер се према његовим ријечима, прима једна територија која није ријешила своје статусно питање, која нема статус пуноправног члана међународне заједнице.

Додао је да приступ главног извјестиоца за пријем такозваног Косова у Савјет Европе Доре Бакојани није био коректан, јер их је, како је навео, она све слагала као и све у Европи о чему је причао и предсједник Србије Александар Вучић.

"Она је на почетку навела три услова за позитивно мишљење, први је заједништво око манастира Дечани, друго је формирање ЗСО и трећи је престанак експропријације у српским општинама", објаснио је Дачић.

Навео је да то није у реду према Србији јер је Србија, према његовим ријечима, била веома коректна према Грчкој и додао да нема састанка на којем Грчка не инсистира да Србија јасно покаже да поштује њен териоторијални интегритет и суверенитет.

Додао је да све ово долази у вријеме када друга страна не испуњава ништа и то, према његовим ријечима, не само да не испуњава већ и "затеже" ситуацију на  Косову и Метохији.

"Доводе наш народ у неиздрживу позицију. Настављају са блокадом и за робе, настављају са блокадом динара, желе да избаце динар. Доводе наш народ у хуманитарну катастрофу", рекао је Дачић и подсетио је да су они бомбардовали Србију због тзв. хуманитарне катастрофе.

Објаснио је да постоји неколико тачака, односно притисака када је ријеч о Савјету Европе и додао је да ово уопште није морало да буде овако хитно.

"Али неко је проценио да је Приштини незгодно што се тамо налази под критикама. Сада је време да се притисне Србија како би се решили одређени проблеми пре европских избора и избора у Америци, како се не би чекао крај кризе у Украјини, јер они не желе да се то решава по истим стандардима", рекао је Дачић.

Када је ријеч о процедури, објаснио је да ће то у априлу бити на парламентарној скупштини, а у мају се очекује да се донесе коначна одлука.

 "Други фактор притиска јесте и ово што се дешава око Савета безбедности у смислу исто тако све одлуке углавном које се односе на Србију се доносе без преседана. Значи доносе се ван сваке процедуре, ван свих правила", рекао је он.

Када је ријеч о бомбардовању Србије, Дачић је подсјетио да је бачено 22.000 тона бомби од којих је 15 тона бомби са осиромашеним уранијумом.

"Али наше позиције нису исте, ми смо међународно призната држава, они су део наше државе који жели осамостаљење без наше сагласности, што је супротно међународном праву и тако ће то остати за међународни правни поредак, осим ако сила не каже другачије. А та сила на крају опет може она да нам то наметне, може да наметне свету, али што се тиче Србије, мислим да Србија никада на челу са руководством председника Вучића неће признати независност Косова", истакао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана