Дачић позвао бугарског дипломату да отклоне неспоразуме

Срна
Дачић позвао бугарског дипломату да отклоне неспоразуме

Београд - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је по његовом налогу отправник послова Амбасаде Бугарске позван на разговор у Министарство спољних послова поводом изјаве бугарског премијера Бојка Борисова у вези са Косовом.

Он је навео да је циљ позива отправнику послова Амбасаде Бугарске на разговор да се отклони сваки неспоразум и у пријатељском духу настави сарадња, уз захвалност Бугарској на подршци европским интеграцијама Србије.

Дачић је истакао да Србија са Бугарском као сусједном земљом жели добре, пријатељске и савезничке односе, што подразумијева и висок ниво разумијевања за најважније интересе двије земље и два народа.

“Као што ми имамо разумевање за питање бугарског националног идентитета, језика или Гоце Делчева, тако очекујемо и разумевање значаја питања Косова за српски народ. Ова изјава бугарског премијера се не односи, дакле, на питање квота за риболов или квалитета српског сира у преговорима са ЕУ, већ се односи на питање територијалног интегритета Србије”, навео је Дачић у писаној изјави.

Дачић је истакао да изјаве попут ове бугарског премијера морају бити прецизне, јер није тачно да цијела ЕУ има јединствен и заједнички став о независности Косова, преносе београдски медији.

“Напротив, став је статусно неутралан, и зато се Косово у документима ЕУ означава звездицом и фуснотом. И сви функционери ЕУ су дужни да то поштују, без обзира да ли су те државе признале Косово или не”, рекао је Дачић.

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је да нови високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ не може да се руководи ставом Шпаније о Косову, него да мора да поштује став цијеле ЕУ о независности Косова.

Претходно је саопштено да ће амбасадор Србије у Софији бити позван на састанак у бугарско Министарство спољних послова у понедјељак, 8. јула, по налогу министарке Екатерине Захаријеве, због коментара Дачића о бугарском премијеру Бојку Борисову.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана