Дачић: Пленковићева изјава бестидна

Срна
Дачић: Пленковићева изјава бестидна

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић осудио је као “бестидну” изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића на божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу о “великосрпској агресији” и да је “реинтеграција Срба једна од највећих оставштина првог предсједника Хрватске Фрање Туђмана”.

“Замислите каква је то бестидност да на прослави Божића, међу оно мало Срба што их је остало у Хрватској, изговорите да је Туђманова највреднија оставштина реинтеграција Срба. Само не знам да ли Пленковић притом мисли и на оних 220.000 наших несрећника из жОлујеж”, рекао је Дачић за “Вечерње новости”.

Поводом Пленковићеве изјаве да је истина кључна за помирење и да се она односи на то да је Хрватска “била жртва агресије Милошевићевог великосрпског режима”, Дачић је подсјетио да је међународни суд правде пресудио да није било агресије.

“Агресију је извршила /у Другом светском рату/ Независна Држава Хрватска /НДХ/ и дошла до Земуна, Новог Сада и Шапца, као и Хрватска у оквиру Аустроугарске у Првом светском рату. Притом, ни у једном, ни у другом случају нису платили ратну одштету”, рекао је Дачић.

Он је нагласио да “помирења може бити само онда када се у Хрватској Јасеновац не буде представљао као мјесто добре забаве и позоришних представа, када се не буде пријетило забраном српских странака и ћирилице, када не буде табли с покличом жЗа дом спремниж тамо гдје су убијана српска деца и када државни врх не буде ђускао уз Томпсона”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана