Дачић: Нетачно да постоји било какав ултиматум Београду због Косова

Срна
Дачић: Нетачно да постоји било какав ултиматум Београду због Косова

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да није тачно да постоји било какав ултиматум Србији да пристане да самопроглашено Косово добије столицу у УН, те да Београд због европског пута неће да жртвује националне интересе.

"Апсолутно је нетачно да постоји било какав ултиматум, али ће постојати притисци. Ако неко мисли да ће Србија или /председник Александар/ Вучић сада да попусте, да све ово што ми радимо јесте увод у признање Косова, они не само да не познају Вучића, него не познају ни Србију. Од тога нема ништа", рекао је Дачић за РТС.


Он је навео да може да каже у своје име, у име Владе и Вучићево име да Србија никад неће прихватити једнострано проглашену независност Косова, те да треба да поступи као свака друга земља у свијету која поштује своје националне интересе.

Дачић је истакао да у посљедње вријеме постоје многе лажне информације, као што су оне да ће неко из Њемачке донијети приједлог или ултиматум, да је неко дао рокове до јуна или марта сљедеће године да Вучић нешто прихвати.

"Ко је тај ко може да постави било које рокове нама?", упитао је Дачић.

Он каже да је неопходно да дође до правно-обавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Нико у ЕУ не би могао да каже шта треба да садржи тај споразум, зато што постоји пет земаља чланица ЕУ које нису признале независност Косова", рекао је Дачић, истакавши да Шпанија неће учествовати у било којим активностима на које долазе представници самопроглашеног Косова.

Када је ријеч о данашњем састанку Вучића и приштинског представника Хашима Тачија у Бриселу, Дачић је рекао да не очекује "ништа спектакуларно".

"Није лако разговарати са Албанцима, али је још теже разговарати са Вучићем када је у оваквом стању, када је разочаран односом међународне заједнице. Убеђен сам да Вучића лажу зато што кажу да није реч о признању", рекао је Дачић.

Он је навео да је и покојни српски премијер Зоран Ђинђић у писму свјетским државницима навео да "међународна заједница иза леђа припрема и спроводи заокруживање независности Косова".

Говорећи о постављању Џона Болтона за савјетника за националну безбједност у САД, који је био против тога да САД призна независност Косова, Дачић је истакао да је то позитивна промјена у америчкој администрацији, али да треба видјети да ли и данас Болтон мисли исто о признању Косова.

Дачић је за "Вечерње новости" рекао да западне земље очекују од Србије да призна независност Косова, што представља "врхунски безобразлук и лицемјерје", те да на то понижење Београд не може да пристане.

"Наше признање независности Косова једино је што њих занима. Како су се само лепо сетили, ми да признамо Косово, а они ће нам великодушно дати ЗСО коју не могу да формирају пет година... За пет година се завршио Други светски рат, а они нису у стању да натерају Тачија и друштво да примене бриселски споразум који су потписали", оцијенио је Дачић.

Он је додао да се до рјешења између Београда и Приштине мора доћи компромисом, а не наметањем става да Србија мора да призна независност Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана