Дачић: Међународна заједница да хитно заустави Куртија

СРНА
Дачић: Међународна заједница да хитно заустави Куртија

БЕОГРАД - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија тражи од међународне заједнице да хитно заустави премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија у даљој дестабилизацији ситуације на Косову и Метохији и у региону и вршењу репресије над Србима, те истакао да је приштинско сепаратистичко руководство главни генератор свих криза.

Дачић је навео да је то покушај бјежања од формирања Заједнице српских општина /ЗСО/, те да међународна заједница то мора озбиљно да схвати, изврши притисак на Приштину и не дозволи да врши репресију над Србима и оптужује их да су реметилачки фактор и криминалне групе.

"Хитно зауставите Куртија и то је одговорност међународне заједнице. То је наша главна порука", рекао је Дачић новинарима послије сједнице Бироа за координацију рада служби безбједности, којом је предсједавао.

Он је истакао да је на сједници овог тијела у Београду оцијењено да је ситуација на Косову и Метохији све тежа и да су Курти и приштинско сепаратистичко руководство главни генератор свих криза.

Дачић је истакао да Курти и Приштина настављају са покушајима рушења свих постигнутих договора, као што је у вези са аутомобилским таблицама, генеришући стално нове кризе које изазивају дестабилност на Космету и самим тим у цијелом региону.

"То је показатељ њихове јасне намере да не желе мир, да покушавају да избегну преузете обавезе и из Охрида, а прва је формирање ЗСО", рекао је Дачић.

У том погледу, Дачић је навео да је посљедње хапшење Србина на Косову и Метохији још један показатељ за међународну заједницу мора веома озбиљно да схвати упозорења Београда да Приштина хапшењима и прогонима Срба, нарушавањем загарантованих права и слобода, жели да дестабилизује ситуацију да не би могло да дође до било каквих договора који би били корак даље ка нормализацији стања.

Он је указао да се све ово дешава уочи наставка разговора Београда и Приштине 4. априла у Бриселу, те да је веома јасно да је на помолу нова криза коју генерише Приштина.

"Ми ћемо све учинити да као и до сада штитимо мир, да будемо конструктивни, али са друге стране, сталне провокације од Приштине стварају атмосферу која не иде у прилог даљим развгорима", рекао је Дачић.

У Предсједништву Србије одржана је сједница Бироа за координацију рада служби безбједности, којом је предсједавао секретар Савјета за националну безбједност Ивица Дачић.

Сједници Бироа су присуствовали чланови тог тијела - директор Безбједносно-информативне агенције Александар Вулин, директор Војно-безбједносне агенције генерал-мајор Ђуро Јованић, те директор Војно-обавјештајне агенције генерал-мајор Зоран Стојковић.

Присуствовали су и министри одбране Милош Вучевић, унутрашњих послова Братислав Гашић, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и директор Канцеларије савјета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић.

Припадници полиције самопроглашеног Косова ухапсили су јуче на сјеверу Косова и Метохије Србина Милована Б. /36/, због наводног напада на два приштинска полицајца и паљевине кола, а Српска листа је саопштила да је он ухапшен "без иједног доказа" и најављује "реакцију свих Срба" ако не буде ослобођен

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана