Дачић: Лидери СДА се понашају као да су ајатоласи

Срна
Дачић: Лидери СДА се понашају као да су ајатоласи

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је, коментаришући подршку Шефика Џаферовића и Бакира Изетбеговића Азербејџану у сукобу са Јерменијом, оцијенио да се "лидери СДА понашају као ајатоласи".

"На шта то личи? Па, Сарајево није џамахирија. Је ли ова Европа има очи, је ли има уши? Јелж ће сада из Сарајева да се подршка даје Азербејџану зато што су муслимани? Или се прича о територијалном интегритету и тако даље? Не можете да верујете. Лидери СДА се понашају као да су ајатоласи", рекао је Дачић и упитао да ли Европа и САД мисле да ће се дозволити да "ово буде џамахирија".

Он је рекао да муслимани у БиХ покушавају то да ураде тако што ће скупити већину и нагласио да је зато историјски важан договор Срба и Хрвата у БиХ.

Дачић је напоменуо да Американци не знају шта се на овим просторима стварно дешава јер информације углавном добијају преко неких лобиста који говоре само о муслиманским жртвама, те оцијенио да Срби не умију да себе представе као жртве.

"Умјесто ми да кажемо у БиХ, да смо ми жртве муслиманског национализма, верског фанатизма, нама хоће да укину Републику Српску ... Испаде сад – ми смо главна претња за БиХ", рекао је синоћ за ТВ "Хепи" Дачић и оцијенио да би зато српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик "требао мало да промијени наступ и каже да су Срби забринути".

Он истиче да настојања да се представи да већину грађана у БиХ чине муслимани значе да се прави исламска држава.

"То нисам ја измислио, пише у жИсламској декларацијиж, коју је написао Алија Изетбеговић. А декларација СДА је нова. Зашто ми затварамо очи пред тиме, зашто Европа затвара очи пред тиме?", пита Дачић.

Он је рекао да је лицемјерје што САД воде борбу против "Исламске државе" свуда, само не у Сарајеву, те подсјетио да је у нападу на куле у Њујорку, у САД 11. септембра, највећи дио нападача дошао са Балкана.

"Дошли су са Косова, из Сарајева, из Албаније. Па, није Бин Ладен /вођа терористичке жАл-каидеж/ имао српски пасош, него босански", рекао је Дачић и додао да не треба затварати очи пред тим проблемима.

Он је подсјетио да земље Вишеградске групе /Мађарска, Пољска, Словачка, Чешка/ отворено говоре о томе да је хришћанство угрожено.

"Наравно, мали смо ми да сада исправљамо светске криве Дрине, али постоји једна крива Дрина која протиче код нас. Ми морамо тиме да се бавимо", рекао је Дачић.

Дачић је оцијенио да римокатолички поглавар, папа Фрања има више разумијевања за Србију и да би било добро да посјети Србију, али да то не зависи од политике, већ и од Српске православне цркве, гдје с тим у вези постоје извјесна неслагања.

Говорећи о раду Специјалног суда за злочине ОВК, Дачић је рекао да се у Хагу најављује скоро хапшење Хашима Тачија, те да ће се то десити 99 одсто.

"Да ли ће бити осуђен или не, не знам. Али, биће ухапшен вероватноћа је 99 одсто", рекао је Дачић, те додао да Срби над тим не треба да ликују, већ да траже доказе.

Он је навео да Срби треба да уче од Јевреја, који су нашли нацисту Адолфа Ајхмана, ухапсили и довели га у Израел и судили.

"А ми када би срели неког злочинца против Срба, ми би још кафу са њим попили и позвали на ручак да се опростимо и помиримо", каже Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана