Дачић: Испаде да је Харадинај јачи и од Трампа и од Макрона и од Меркелове и Могерини

Агенције
Дачић: Испаде да је Харадинај јачи и од Трампа и од Макрона и од Меркелове и Могерини

Србија са Албанцима хоће договор без прихватања њихових једностраних рјешења, изјавио је и министар спољних послова Ивица Дачић.

Он је додао да мисли да Приштина на то није спремна.

Дачић је, одговарајући на питања Дипломатске академије из Беча, рекао да Београд хоће компромис, који ће, како је казао, уважити и српске и албанске интересе.

Јер, рекао је Дачић, Косово је било центар Србије до пада под османску власт, а онда је насељавањем Албанаца дошло до промјене вјерске и етничке структуре.

"За Србију је Косово централно место националне историје, Србија је настала на Косову, тамо је био први српски главни град - Призрен у којем је 1991. живело 10.000 Срба, данас у њему живи 23 Срба, у Приштини је живело 40.000 Срба, данас стотинак. То је легализација етничког чишћења Срба са простора Косова и Метохије", навео је Дачић.

"Не може међународно право да се заснива на томе да ли је неко чланица ЕУ или не, односно да ли је нека земља у добрим односима са великим силама или не", изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

"Неке земље су признале независност Косова и ми мислимо да је то велика грешка, јер то није смело да се деси пре него што се постигне договор", казао је Дачић.

Истакао је да међународно право не може да зависи од тога да ли сте добри са једном, другом, трећом... силом, већ да морају да постоје правила како се нешто може урадити.

Суштина проблема, објаснио је Дачић, је то да је неко на дијелу српске државе прогласио нову државу, а да тиме није нарушио основне поставке међународног поретка.

"Југославија као федерална земља се распала на шест држава, Косово није имало статус федералне јединице, било је провинција, односно покрајина као и Војводина. Албанци чине већину, они су без сагласности земље од које желе да се одцепе донели одлуку о проглашењу државе Косово", казао је Дачић.

Подсјетио је да по принципу међународног права на самоопредјељење имају право они народи који немају своју државу, а да је Албанци имају, те да су у овом случају припадници националне мањине у другој држави.

"И зато данас нико не треба да се чуди када албански премијер Рама говори о уједињењу Албанаца, зато сто је то циљ којим ће се ићи, неће имати две државе, имаће једну - Албанију, онај који оде на Косово може видети колико има чијих застава, готово и да не знају која је застава Косова, све су заставе Албаније", рекао је шеф српске дипломатије.

Говорећи о таксама које је Приштина увела на робу из централне Србије, Дачић је казао да Србија не може да вјерује да нико не може да убеди Приштину да укине таксе.

"Испаде да је Харадинај јачи и од Трампа и од Макрона и од Меркелове и Могерини или ту ипак има неких двоструких стандарда и игара испод стола", закључио је.

Србија се константно суочава са двоструким стандардима Запада због својих односа са Кином, Русијом и другим земљама, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић у недавном интервјуу за руску телевизију РТ.

Дачић је тм приликом рекао да очекује додатне притиске на нашу земљу због односа са Кином, али оцијењује да је то већ постало нормално и уобичајено.

Шеф српске дипломатије је, међутим, нагласио да је Србија отпорна на притиске.

"Они имају примедбе на све. Укинемо визе за Кину, Запад је против. Укинемо визе за Индију и Индонезију, Запад је против. Укинемо визе са Русијом, они су против. Сада потписујемо договор о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, они имају примедбе", рекао је Дачић за РТ, у интервјуу објављеном крајем априла.

Он је, међутим, нагласио да је проблем само када Србија успоставља пријатељске односе, док, како је навео, Запад нема ништа против када су Хрватска, Мађарска или Њемачка пријатељи са Кином.

"То су двоструки стандарди. Исто је са Немцима и северноевропским земљама које могу да користе руски гас из Северног тока, али Срби не би требало да користе руски гас, јер ће их он ошамутити. Немачку и друге неће. То су двоструки стандарди, али ми живимо с њима константно", рекао је Дачић.

Упитан да ли је сигуран да Турски ток неће задесити иста судбина као и Јужни ток, Дачић је рекао да су компаније које ће градити инфраструктуру и дистрибуирати гас сада другачије организоване.

"Ипак, потпуно сам сагласан да постоји велики притисак, сви су радили против Јужног тока. С друге стране, шта је последица тога... Сада се Турска придружила пројекту, сада се зове Турски ток. Србија је завршила сву папирологију, изградња гасовода у дужини од 400 километара је већ почела у нашој земљи. Надам се да ће све у Бугарској бити у реду, да неће бити препрека овог пута. Наравно, то је главни разлог за политички притисак на Србију, али нико други нам не нуди гас", рекао је Дачић.

Он је међутим, нагласио да је Србији потребан гас како би обезбједила грејање својим грађанима и како би функционисала индустрија.

"Они нам не могу нудити празна обећања. Све сами разговори, али нема гаса", рекао је Дачић.

Министар спољних послова подсетио је да су САД понудиле испоруку течног гаса преко терминала на острву Крк у Хрватској.

"Ипак, то не постоји, постоје неки планови да се изгради ова инфаструктура, али се то још није догодило. Србија сада добија гас само преко Украјине и када Русија затвори тај гасовод, одакле би требало да добијамо гас?", упитао је Дачић.

Он је додао да је Србија навикла на притиске и двоструке стандарде.

"Србија не подлеже притиску, али треба обратити пажњу на друге земље", поручио је шеф српске дипломатије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана