Дачић, Грлић Радман: Важно је смањити разлике у ставовима Београда и Загреба

Танјуг
Дачић, Грлић Радман: Важно је смањити разлике у ставовима Београда и Загреба

БЕОГРАД - Министри спољних послова Србије и Хрватске Ивица Дачић и Гордан Грлић Радман у Суботици су вечерас договорили кораке који ће претходнити њиховом билатералном сусрету, који има за циљ да се смање разлике у ставовима Београда и Загреба како отоврена питања не би оптерећивала Србе у Хрватској и Хравте у Србији.

"У интересу грађана морамо радити и сарађивати. Полтика је изузетно одговорна дисциплина, а наши грађани очекују унапређење наших добросусједских односа, и то је манифестација потличке зрелости, посебно у тренутку великих изазова и кризних ситуација у нашем окружењу", рекао је Грлић Радман.

Изражавајући задовољство што се састао са Дачићем на Великом прелу, које у Суботици више од једног вијека организују Хрвати Буњевци, Глић Радман је навео наредне кораке у односима двеју земаља, од рада на инвентару приоритетних питања о којима ће се разговарати, до доласка министарке за европске интеграције Тање Мишчевић у Загреб, јер је, како је нагласио Хрвартској у интересу помоћ и подршка Србији на европском путу.

"Коелги Дачићу представио сам план рјешавања наших питајна. Дачић је рекао да се различитости морају редуцирати, али да заједнички поглед не би био различит потребно је говорити отворено. Нико не може да се претвара да се ништа није десло прије 32 године. Постоји нешто што опретећује наше односе. Не желимо да наша отворена питања оптерећују Србе у Хрватској ни Хрвате у Србији", рекао је храватски министар за спољне и европске послове, Дачићу је како каже, представио план који подразумијева састанак помоћника два минстарства, "који ће имати консултације и дати инвентар односа, свега о чему ће разговрати укључујући уговорне односе и све друге садржаје од значаја за наше односе".

Како каже слиједећа ставка биће састанак координатора, за отрворена питања на нивоу државних секретара.

Хрватска, како каже, има особу која ће бити надлежна за односе са Србијом и очекује да Србија именује своју.

Додао је да је та особа у рангу замјеника министра. Грлић Радман је рекао да је трећи корак, везан за европске интеграције, најавила министар за евроинтеграције Тања Мишчевић.

"Позвао сам је да посети Загреб. Хрвартској је у интересу помоћ и подршка Србији на европском путу. Зато морамо разговарати и о владавини права, Поглављима 23 и 24, мањинским правима, несталима, процесуирању ратних злочина, одштети логорашима", рекао је Грлић Радман.

Хрватска, како је додао, Србији може дати одговоре, експертитзу и искуство.

Нагласио је да је добра вијест то што ће се наставити рад на расвијетљавању судбине несталих, и додао да Хрватска трага за 1816. људи.

Предсједник Комисије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић у понедјељак стиже у Загреб, гдје ће се састати са својом колегиницом из Министарства хрватских бранитеља, рекао је он.

Према његовим ријечима, сви ти кораци претходиће билатералном сусрету са Дачићем, који ће бити добро припремљен.

"Моћи ћемо да разговарамо озбиљно о свему не само о билатералним темама јер свима нама је интерес мир стаблност и сигурност" рекао је Грлић Радман.

"Ништа нема алтернативу томе да сви грађани буду сигурни, да имају добре односе, да су се решила гранична питања, да се разговара о свим питањима, да су се различитости смањиле, то је битно", рекао је он и нагласио да је важно да се води рачуна о политичкој одговорности. Као поилтички одговорни желимо да оставимо што мање за будуће генерације, за наслиједике наших политика које једине могу бити универзалне, рекао је Грлић Радман.

"О овим питањима којима ћемо разговарати приступили смо афирмативно и у духу добросуседских односа и одговорности за регионалну стаблност унутар самих земаља западног Балкана и посбебно Србије према чланицама ЕУ", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана