Дачић: Гана ће утицати на друге земље, биће још повлачења

Agencije
Дачић: Гана ће утицати на друге земље, биће још повлачења

БЕОГРАД - Гана је земља са великим политичким утицајем и то што је повукла признање независности Косова свакако ће утицати и на друге земље, посебно из тог региона, да повуку одлуку о признању, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачићш.

Он је нагласио да је то резултат систематског дјеловања представника државе, почев од предсједника, владе, министарства спољних послова, предсједнице парламента.

"Није лако било да се дође до једне овакве одлуке. За то је било потребно годину и по дана континуираног рада, састанака. Министарка спољних послова Гане била је у посети Србији, председник је са њом разговарао и у Њујорку. Ја сам био у Гани. И после дугог рада уследила је оваква одлука", навео је Дачић.

Очекује да ће до краја године још неколико земаља повући признање.

Наводи да је Гана ноту о повлачења признања донела 7. новембра, да је већ сутрадан прослијеђена Косову, али да Приштина о томе није обавјестила јавност.

Наглашава да је Гана своју одлуку образложила и да кажу да је одлука о признању Косова, коју је донијела претходна влада, била погрешна, преурањена и да је представљала кршење Хелсиншског договора и Резолуције 1244.

Подсјећа да је Гана 16. земља која је повукла признање, али и наглашава да је то земља која има највећи број становника од свих држава које су до сада повукле признање - 29 милиона становника.

Дачић је још указао да је бивша Југославија имала добре односе са Ганом и да је Јосип Броз Тито заједно са тадашњим предсједником Гане Квамеом Нкрумахом био један од оснивача Покрета несврстаних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана