Дачић: Двије трећине афричких земаља не признаје Косово

Срна
Дачић: Двије трећине афричких земаља не признаје Косово

БЕОГРАД - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да двије трећине земаља на афричком континенту не признаје самопроглашено Косово, већ је уз Србију у њеној борби за очување територијалне цјеловитости.

“Од 54 афричке земље које су чланице УН, свега 10 признају Косово, а Египат је једина која је замрзла признање”, рекао је Дачић.

Он је навео да је Кенија недавно потврдила да поштује сувереност и територијални интегритет Србије и да остаје чврсто на позицији да не признаје лажну државу Косово.

“Џаба се бивши председник такозваног Косова Беџет Пацоли хвали. Чињенице говоре да две трећине Африке не признаје Косово, већ је уз Србију у њеној борби за очување територијалне целовитости”, рекао је Дачић за београдске медије.

Пацоли се претходно на “Фејсбуку” похвалио личним пријатељством са кенијским предсједником Вилијамом Рутом и навео да је Кенија “одлучила да призна косовске пасоше и да сарађује са Косовом у областима од заједничког интереса”.

Кенија је прије два мјесеца Србији потврдила да неће признати косовску независност.

Тада је у Министарство спољних послова Србије стигао допис, као одговор на честитку поводом Дана независности Кеније, у којем је ова држава навела да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да остаје посвећена принципима међународног права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана