Дачић: Дармановић наставља да вријеђа и напада Србију

Срна
Дачић: Дармановић наставља да вријеђа и напада Србију

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да црногорски министар спољних послова Срђан Дармановић наставља да вријеђа и напада Србију тиме што прича да њен предсједник Александар Вучић жели да сруши власт у Црној Гори и од ње направи српску државу.

"Никад нисам чуо Вучића да Црну Гору назива српском државом, али сам читао црногорског краља Николу који каже у октобру 1913. да су храбре војске две српске краљевине - Црне Горе и Србије, ослободиле српство на југоистоку Балкана, као и да се приступило разграничењу међу двема српским краљевинама. Па какав је онда краљ Никола српски националиста, што се њега не одрекнете?", упитао је Дачић.

Осврћући се на Дармановићево упозорење да свако ко има аспирације према Црној Гори треба да има на уму чињеницу да је она независна држава и чланица НАТО-а, Дачић је Тањугу рекао да је црногорски министар заборавио да позове и терористичку ОВК и муџахедине.

Дачић је указао да док Црна Гора води поступак за отимање имовине и светиња СПЦ, а ниједног Србина нема у црногорским органима власти, Дармановић оптужује Србију, иако је, како каже, милион пута речено да Србију не интересује мијешање у унутрашња питања Црне Горе, већ само положај и права српског народа, што је легитимно и у складу са свим међународним конвенцијама.

"Чиме се то Вучић умешао у унутрашње ствари Црне Горе? Напротив, стално указује да проблеми треба да се решавају дијалогом црногорских власти са српским народом у Црној Гори и СПЦ", рекао је Дачић.

Дармановић је за црногорску телевизију "Нова М" рекао да Црна Гора није обновила своју независност да би била било чији сателит и да је "за жаљење" то што ради Србија, која се "мијеша у унутрашња питања Црне Горе".

"Ово је трећи талас српског национализма под предсједником Вучићем који има јасне циљеве, а то је да се у Црној Гори промијени Влада, с обзиром на то да слиједе избори, а на дужи рок да се Црна Гора претвори у чак, иако би била независна држава, прије свега српску државу", рекао је Дармановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана