Дачић: Бриселски дијалог биће настављен након укидања такси Приштине

Срна
Дачић: Бриселски дијалог биће настављен након укидања такси Приштине

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Милану, на министарском савјету ОЕБС-а, да је званични Београд посвећен регионалној сарадњи и стабилности, те дијалогу са Приштином за чији наставак је неопходно моментално укидање такси од 100 одсто на робу из централне Србије.

“Србија је посвећена европским интеграцијама и садржајној регионалној сарадњи и наступа као кредибилан партнер с циљем обезбеђивања стабилности и безбедности у региону”, рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Београд посвећен дијалогу са Приштином који се води уз посредовање ЕУ, као и спровођењу свега договореног у складу са Бриселским споразумом из априла 2013. године. “Сматрамо, међутим, да је за наставак овог дијалога неопходно моментално укидање одлуке Приштине о увођењу тарифе од 100 одсто на робу пореклом из шире Србије”, рекао је министар спољних послова Србије. Он је поновио да Београд ту одлуку снажно осуђује, као и недавно јавно спаљивање српских производа на Косову и Метохији, што је “чин без преседана”. “Застрашивање српског становништва од специјалних јединица косовске полиције, заједно са жтрговинским ратомж који је покренула Приштина, представља очигледан напад на Србе, што заслужује осуду свих држава учесница савета ОЕБС-а”, рекао је Дачић. Коментаришући јучерашњу одлуку о предсједавању Албаније ОЕБС-у 2020. године, Дачић је изразио очекивање да ће Албанија своје предсједавање спроводити у складу са нормама ОЕБС-а и по питању самопроглашеног Косова. Он је напоменуо да није тајна да су позиције Србије и Албаније у вези са питањем једнострано проглашене независности Косова, дијаметрално супротне, саопштено је из Министарства спољних послова Србије. “Србија је, због тога, имајући у виду раније поступке Албаније управо у овој организацији, изразила забринутост да би Албанија могла да искористи позицију председавајућег за промоцију једнострано проглашене независности Косова и укључивање њихових представника у неформалне сегменте рада ОЕБС-а”, рекао је Дачић. Он је навео да је од министра спољних послова Албаније Дитмира Бушатија, послије размјене више писама и разговора добио чврста увјеравања и гаранције да ће албанска страна поштовати основне принципе ОЕБС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана