Дачић: Блокада је питање односа Хрватске према другим чланицама ЕУ

Срна
Дачић: Блокада је питање односа Хрватске према другим чланицама ЕУ

Београд - Нова блокада Хрватске за отварање поглавља ЕУ са Србијом није питање односа Хрватске према Србији, већ је питање односа те земље према свим другим државама чланицама које то не подржавају, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Од самог почетка нисмо желели да нас Хрватска условљава било чиме, нити смо због отварања поглавља желели да прелазимо црвену линију у нашим односима са ЕУ. Ово није сада питање односа Хрватске према Србији, већ питање односа Хрватске према свим другим државама чланицама које то не подржавају", рекао је Дачић новинарима.


Упитан да ли преговарачка поглавља могу да буду отворена до 30. јуна, Дачић је рекао да је технички све могуће и да Србија очекује да се пронађе рјешење, али да сматра да ЕУ у овом тренутку има друге бриге и да то није главна брига.

Дачић је, међутим, оцијенио да је у интересу саме ЕУ да изађе у сусрет што бржем отварању поглавља, јер земље западног Балкана, насупрот Великој Британији, све имају интерес да што прије постану чланице ЕУ.

"Уколико може да се отвори у јуну, уколико не, то ће се десити у јулу или неком другом месецу", закључио је Дачић.

Чланице ЕУ нису постигле договор о отварању поглавља 23 у преговорима о чланству са Србијом, зато што Хрватска и Велика Британија нису дале сагласност да се то учини 30. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана