"Црни петак" у Србији: Добијеш попуст, а платиш скупље

ГС
"Црни петак" у Србији: Добијеш попуст, а платиш скупље

Прошао је викенд великих попуста такозвани "црни петак", али питање је да ли су потрошачи уопште нешто уштедјели с обзиром на то да трговци уочи самог снижења повећају оригиналну цијену.

Поједини трговци су неколико дана прије "црног петка" повећали цијене, па их током великог попуста снизили, али тако да буду веће или попут оригиналних цијена.

Дејан Гавриловић из Удружења потрошача „Ефектива" потврђује да је овакав тренд присутан и додаје да прикупљају доказе којима ће покренути одговарајуће поступке.

- Имамо и рачуне и ценовнике као доказе, обавестићемо тржишну инспекцију, али не надам се да ће да буде нешто ефикасна. Настојаћемо да изгурамо причу до краја и да видимо да ли ће ико да буде кажњен - рекао је Гавриловић за Н1.

Потрошаче у Србији, како каже, суштински не штити нико. Он објашњава да се чланом 38 Закона о трговини, у дјелу о томе како трговац може да даје продајне подстицје, забрањује да једна цијена буде прије "црног петка" па се потом повећа и на попусту буде скупља него раније.

Ипак, законом није добро дефинисано то питање јер трговац не смије да то да ради „у краћем року", а питање је шта је тај краћи рок.

Он оцјењује да би евентуално по Закону о заштити потрошача или Закону о оглашавању могли да се покрену одговарајући поступци и да се доведе до тога да трговци буду кажњени, али да је тржишна инспекција та која не ради посао како треба.

- Трговци то добро знају и користе сваку прилику да зараде додатно кроз обману потрошача - каже.

Гавриловић додаје да је једини начин у постојећој законској регулативи покретње потрошачког спора, евентуално иницијатива за заштиту колективног инетереса потрошача пред Министарством трговине, те би сваки потрошач могао да покрене спор пред надлежним судом или да обавијести Министарство трговине да оно покрене поступак.

- Мало је то девијантно, код нас је то урађено како би се потрошач обесхрабрио, а трговац мотивисао да ради такве ствари - наводи Гавриловић.

Каже и да није логично да Министарство трговине које је надлежно за побољшање пословне климе трговаца у исто вријеме трговцима нарушава пословну климу.

- То је као кад би адвокат у судници заступао и једну и другу страну - објашњава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана