Чека се "други круг" консултација и наставак скупштине Србије

Танјуг
Чека се "други круг" консултација и наставак скупштине Србије

БЕОГРАД - Нови круг консултација шефа државе са странкама које су прешле цензус довешће до ужег круга за потенцијалног коалиционог партнера СНС, и то ће бити још један корак ка формирању нове Владе Србије, док ће у међувремену и скупштина морати да изабере своје руководство како би се тај посао привео крају.

Прво је било планирано да се сједница на којој би се изабрао предсједник парламента, потпредсједници, и на којој би се именовао генерални секретар и изабрала радна тела, одржи почетком ове седмице, међутим, према новим информацијама та седница се помјера за касније.

Посланицима су до сада само потврђени мандати, а у међувремену су формиране посланичке групе. За сада их има седам.

За предсједника посланичке групе СПС постављен је лидер те странке Ивица Дачић, док је рецимо Александар Шапић то мјесто препустио Марини Рагуш.

То, међутим, не мора ништа да значи, јер Дачић, уколико буде изабран за министра може да поднесе оставку на посланичко мјесто и да га не чело посланичког клуба замијени на примјер његов садашњи замјеник Ђорђе Милићевић.

О потенцијалном коалиционом партнеру се за сада не зна много, а предсједница Владе Србије Ана Брнабић је недавно казала да Вучић озбиљно разматра коалицију са Шапићем.

Биће јасније вјероватно послије наставка разговора Вучића са странкама.

Вучић је већ одржао један круг консултација са представницима СНС, СПС, СПАС, СВМ, Странком правде и помирења, као и са представницима листе "Албанске демократске алтернативе - Уједињена долина".

Лидер СДА Санџака Сулејаман Угљанин одбио је да учествује у консултацијама.

Послије првог круга представници медија од страначких лидера нису превише сазнали, осим да су Вучићу пренијели своје ставове и да ће се консултације наставити.

Предсједник је, међутим, касније рекао да, након првог круга, има у виду четири могуће опције: прва, да СНС иде у коалицију са социјалистима и мањинама, друга са Шапићем и мањинама, трећа са социјалистима, Шапићем и мањинама, а четврта је само СНС са мањинама.

Дачић је послије првог круга консултација рекао да никада не би преферирао да буде опозиција, а данас је за ТВ Хепи навео да одлазак у опозицију није питање због којег треба да се подиже велика прашина.

Додао је да ће СПС увијек радити у интересу Србије и за добро грађана, да је спремна за наставак сарадње са СНС, али да одлуку о томе доноси предсједник Александар Вучић.

Једини сигуран у будућност своје странке тада је био Иштван Пастор из СВМ, који је и навео да ће та странка бити дио владајуће већине на репулибличком, покрајинском и локалном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана