Чак 95,5 одсто грађана Србије има мобилни телефон

Срна
Foto: ГС

БЕОГРАД - У Србији чак 98,4 одсто домаћинстава посједује ТВ, 53,9 одсто лаптоп рачунар, мобилни телефон има 95,5 одсто грађана, а готово половина купује најразличитије ствари преко интернета, показало је истраживање Републичког завода за статистику.

Према овом истраживању под називом "Употреба информационо-комуникационих технологија у Србији 2021", само пет одсто Срба нема мобилни телефон, док петина не користи рачунар.

Истраживање је показало да 76,7 одсто домаћинстава посједује рачунар, што је повећање од 2,4 одсто у односу на 2020. годину. Рачунар сваког дана користи 86,3 одсто грађана.

Највише рачунара има у домаћинствима у Београду, а затим у Војводини, Шумадији и Западној Србији, док се смањио јаз између градских и сеоских средина. Рачунар имају углавном домаћинства чији приход премашује 600 евра.

Када је ријеч о интернету, прикључак има 81,5 одсто домаћинстава, што је 0,5 више него прошле године, а највише у Београду, па Војводини, Шумадији и Западној Србији, а на зачељу су Јужна и Источна Србија. Интернет прикључак имају углавном домаћинства са приходом већим од 600 евра.

Ипак, у Србији готово петина становништва никада није користила рачунар, док рачунар највише користе студенти чак 99,9 одсто, затим запослени 91,8 одсто, а пензионери и остали нешто више од 50 одсто.

Истраживање је показало да су мобилни телефони постали апарат без кога се скоро не може замислити свакодневни живот. Тако да 95,6 одсто грађана узраста од 16 до 54 године користи мобилни телефон, што је за 1,4 одсто више него прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана