Брнабић:Све што чујемо из Хрватске је, најблаже, скандалозно

Танјуг
Брнабић:Све што чујемо из Хрватске је, најблаже, скандалозно

БЕОГРАД- Премијерка Србије Ана Брнабић оцијенила је синоћ скандалозним ријечи предсједника Хрватске Зорана Милановића који је, реагујући на изјаву предсједника Србије Александра Вучића да Хрватска не мари за српску дјецу убијену током рата у Хрватској, рекао да му је прича о дјеци "постала неподношљиво гадљива".

Милановићев је то изјавио након хрватског одбијања захтјева Србије, која тражи правду за убијене српске цивиле на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

Милановић је, поред осталог, у суботу рекао да му је прича о дјеци "постала неподношљиво гадљива", поводом изјаве предсједника Вучића о случају злочина током акције "Олуја".

"Све што чујемо из Хрватске у најмању руку је скандалозно. Дошли смо до тога да чујемо да је њему гадно то што Вучић помиње побијену децу. Дакле, гадна је прича, али није гадно убијање? Ово је права искрена истинска европска вриједност. Да, тачно је, требало је да се суди пред загребачким судовима, да сте поступали као човек из земље где постоји правда, али ни пред вашим, ни пред босанско-херцеговачким судовима не постоји, па ћемо онда ми да тражимо правду", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је подсетила да, како је рекла, те срамотне изјаве трају преко три мjесеца.

"Три месеца нисмо чули ниједан једини глас из ЕУ да каже: "Чекајте, како можете да причате, оптужујете Србију, да ћете да зауставите њене ЕУ интеграције зато што траже убице деце?" Не, они пуштају хрватске званичнике да дивљају. Премијер Андреј Пленковић, председник Милановић дивљају. Да дођу дотле да кажу како им је "гадно" да Александар Вучић прича о убијеној деци? Јел су то европске вредности? Убијено је четворо деце старих од шест до 13 година. Ако су то вредности данашње Европе, ја то не могу да верујем, то је мени поражавајуће", нагласила је Брнабић.

Брнабић је открила и да Зоран Милановић, на словеначком Бледу, када сjеди поред Вучића, онда каже да "никако неће блокирати пут Србије у ЕУ", али када говори у Загребу, онда је јак и храбар.

"Председник Вучић је много директнији када говори тет-а-тет са неким, односно, један на један, па је можда Милановић само храбрији кад не седи поред Вучића", додала је она.

Премијерка је, такође, истакла да је Хрватска етнички најчистија држава у Европи

. "То је показао њихов попис. Срба је тренутно у Хрватској остало нешто више од три одсто. Пре 21 године, односно, 1991. године, било је 12,2 одсто Срба, 2011. године је било 4,1 одсто, а сада 3,2. Какве су то европске тековине? Преко 93 одсто становништва чине етнички чисти Хрвати и данас нам спочитавају да нећемо ући у ЕУ зато што гонимо убице деце већ 27 година", рекла је премијерка Србије.

Српско Тужилаштво за ратне злочине оптужило је 31. марта припаднике Хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67), Зденка Радуља (69), Жељка Јеленића (69) и Данијела Боровића (64) да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне избjеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мjесту Сводна код Новог Града, који се у то вријеме звао Босански Нови.

У тим је нападима погинуло је 13 особа, од којих шесторо деце, а повређене су 24 особе. Хрватска је саопштила у суботу да неће да поступи по замолници Србије и да уручи позиве четворици хрватских пилота за рочиште пред београдским судом, нагласивши да хрватски пилоти могу да буду мирни и сигурни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана