Брнабићева положила вијенац на спомен-плочу Ђинђићу

Срна
Брнабићева положила вијенац на спомен-плочу Ђинђићу

Београд - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић данас је положила вијенац на спомен-плочу у дворишту зграде Владе Србије, на мјесту гдје је на данашњи дан прије 15 година убијен тадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић.

Почаст Ђинђићу одали су и бројни чланови кабинета актуелног премијера Србије.

Влада Србије издвојила је данас 13.257.000 динара /око 112.000 евра/ за подизање споменика некадашњем премијеру Србије Зорану Ђинђићу, који је убијен на данашњи дан 2003. године.

Влада је донијела одлуку да граду Београду изврши трансфер 13.257.000 динара како би био реализован приједлог предсједника Србије Александра Вучића о подизању споменика Ђинђићу, 15 година послије његовог убиства.

"Влада сматра својом обавезом да финансира израду споменика човеку који је убијен као председник Владе, како је предложио председник Републике Вучић. Град Београд ће одмах по добијању овог трансфера потписати уговор са аутором Мрђаном Бајићем и његовом тимом како би израда споменик почела одмах", саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

Скупштина града Београда донијела је 8. јуна 2016. године одлуку да у Београду буде подигнут споменик премијеру Зорану Ђинђићу на којег је извршен атентат 12. марта 2003. године и именовала Одбор за подизање споменика.

Приједлог за подизање споменика упутио је тадашњи премијер, а садашњи предсједник Србије Александар Вучић, који је том приликом истакао да ће израду споменика финансирати Влада, с обзиром на то да је Ђинђић убијен као премијер.

На међународном конкурсу, који је завршен је 21. октобра 2017. године, међународни жири који су чинили вајар Мирсад Бегић из Љубљане, академик, сликар Душан Оташевић, архитекта Борис Подрека, академик и сликар Владимир Величковић и Милутин Фолић, главни градски урбаниста, изабран је рад "Стрела" аутора Мрђана Бајића и његовог тима.

Град Београд исплатио је награде награђеним ауторима, као и онима који су ушли у други круг у износу од 19.000 евра.

Током преговора које је град Београд водио са тимом првонаграђеног аутора договорено је да се споменик Зорану Ђинђићу постави после завршетка реконструкције Студентског трга који ће бити претворен у пјешачку зону.

У међувремену, током 2018. године првонаграђени тим приступиће изради споменика.

Споменик ће бити постављен на реновираном Студентском тргу и биће у облику бијело-сребрне стреле, висине 6,20 метара са звучним ефектима који ће омогућити да свако ко приђе споменику чује ријечи премијера Ђинђића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана