Брнабић: Важна недеља за Србију

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је пред Србијом изузетно важна и тешка недјеља.

"Очекује се разговор Александра Вучића и Владимира Путина око цене гаса. Председник ће учествовати и на Светском економском форуму у Давосу, где ће, уобичајено, имати састанке са званичницима држава и биће то важни и тешки разговори", рекла је Брнабић.

Она је додала да ће ове седмице у Србији бити одржана конференција "World minds",  која ће у Београду окупити најбоље свјетске научнике и иноваторе, али и значајне политичаре.

"Из било ког угла да се погледа, јако важна недеља за Србију", рекла је Брнабић за ТВ Хепи.

Говорећи о најавама да све чека тешка јесен и зима, Брнабић је рекла да људи понекад нису ни свјесни ове кризе, што је са једне стране добро, јер показује да се држава добро бори, и да грађани нису ни осјетили кризу.

"Имали смо и ми повећања цена, али ми те цене држимо под контролом, тако да људи нису осетили да су дошла нека тежа времена, нити да се спремају још тежа", рекла је Брнабић.

Са друге стране, међутим, каже да је то и лоше, јер се не припремамо за зиму која ће бити тешка.

Свијет се, каже, припрема за најтежу зиму од 1944.године, због цијене електричне енергије и питања да ли ће бити струје и гријања, као и због хране и питања колико ће је бити.

"Биће хране у Србији, али биће несташице хране у свету. Они који говоре, укључујући и Аљбина Куртија, да ће Србија искористити предност, да утичемо и на политичке одлуке неких земаља...што се тиче хране и лекова, никада никога нећемо уцењивати", рекла је Брнабић.

Додала је да ће увијек предност имати земље партнери у иницијативи "Отворени Балкан", Албанија и Сјеверна Македонија, подсјећајући да и одлука Србије о забрани извоза основних животних намирница, није утицала на те двије земље.

На питање какве све пријетње долазе Србији, да се опредијели у вези са сукобом у Украјини, премијерка је одговорила да Србија није у овој ситуацији остала потпуно неутрална, већ се политички опредијелила у складу са међународним правом.

"Ми сматрамо врло погрешним кршење територијалног интегритета Украјине. Ми се нисмо сврстали једино у односу на санкције, али политички смо јасно рекли која је наша позиција", рекла је Брнабић.

То се, каже, заборавља, али Србија брани свој став, што није лако, јер тај став није баш по вољи ни Русије, зато што стојимо иза територијалног интегритета Украјине.

"Али, тако стојимо и иза територијалног интегритета Србије. Да не заборављамо да они који данас кажу да ће свим силама бранити територијални интегритет Украјине, су на најгрубљи начин прекршили Резолуцију УН 1244, и исти принцип поштовања територијалног интегритета у случају Србије", рекла је Брнабић.

Они су, каже, и 1999. године, када су бомбардовали Србију, и 2008. када су признали тзв. Косово, "поломили" све основне принципе међународног права на грбачи Србије, и данас би, када се одређујемо према санкцијама Русији, морали да имају мало више разумијевања за Србију.

"Или да се на исти начин боре и за пуно поштовање територијалног интегритета Србије. И тада би практично међународни правни поредак поново дошао у пун свој капацитет. И то би била друга ситуација. Али, када дођете до тога да велике силе бирају коју ће резолуцију УН да примене, а коју ће да прекрше, дођете до поретка у којем имамо само владавину силе", рекла је Брнабић.

Она је додала да Русија сада ради све што је Запад урадио нама и 1999. и 2008. године, потпуно пресликава то "као у огледалу", користи све исте фразе...

Како каже, баланс је у овом тренутку најтежи, али је примијетила да је добро што је Србија успјела да задржи инвестиције, али и да доведе нове.

Додала је да има новца да се заврше све започете инвестиције.

"Председник је рекао да нећемо дизати цену струје, да покушамо да помогнемо грађанима. Када бисмо повећали цену струје, то не би имао нико да плати. Држава може да победи у оваквим кризама, само када се трудимо сви заједно", рекла је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана