Брнабић: Србија поуздан партнер

Tanjug
Foto: Tanjug

Сјеверне Македоније и кад је најтеже Премијерка Ана Брнабић поручила је данас у Скопљу, гдје борави у једнодневној радној посјети, да ће Србија и у овим кризним временима у свијету и Европи и даље бити поуздан партнер Сјеверној Македонији на који могу и највише да рачунају.

- Желим да да поручим грађанима Сјеверне Македоније да ће упркос изазовним временима које имамо у свијету и Европи Србија остати поуздан и стабилан партнер на кога можете да рачунате и највише да рачунате у најтежим околностима - поручила је Брнабићева у обраћању новинарима.

Истакла је да је Србија то показала и током ковид кризе, као и да је Сјеверна Македонија један од најближих и најбољих политичких и економских патнера Србији.

Подсјетила је да су двије земље заједно и у иницијативи Отворени Балкан, која има за циљ да подигне конкурентост наших економија и животни стандард грађана, али и да имплементира четири основне слободе у Европи, а то су слобода кретања људи, робе, капитала и услуга, док се сви, како је рекла, не учланимо и не постанемо пуноправни чланови ЕУ.

- У том смислу наша сарадња је свакодневна и драго ми је да смо имали прилику да сједнемо и разговарамо шта можемо додатно да урадимо за унапређење економске и политичке сарадње - истакла је Брнабићева.

Каже да Србија пружа пуну и искрену подршку европским интеграцијама Сјеверне Македоније и да на сваком мјесту Србија апелује да се убрза европски пут и Сјеверне Македоније и Албаније.

Премијерка Србје је истакла да би то био неопходан и важан сигнал за све на Западном Балкану.

- Данас смо започели разговоре и о организацији треће заједничке сједнице двеиј владе. Србија ће ускоро добити и нову владу, али ко год био предсједник владе или министар, то ће бити влада континуитета и она ће наставити блиску сарадњу са Сјеверном Македонијом - поручила је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да су двије земље 2021. године коначно прешле ниво од милијарду евра вриједне међусобне трговинске размјене и достигле износ од 1,1 милијарде евра.

Србија је трећи најважнији патнер Сјеверној Македонији, а та земља је за Србију међу првих десет најважнијих партнера.

Извоз Србије у Сјеверну Македонију је прошле године био 815 милиона евра, додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана