Брнабић: Србија под највећим притисцима од 1999. године

Танјуг
Брнабић: Србија под највећим притисцима од 1999. године

БЕОГРАД- Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да се Србија суочава са највећим притицима до сада, што је, како је навела, реакција на обраћање предсједника Србије Александра Вучића на Генералној скупштини УН у Њујорку.

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да тренутно Србија трпи највеће притиске од 1999. године, који су изазвани предсједниковим говором, у којем је, каже, без претераних емоција "сасуо" истину у лице великим силама.

Брнабић је казала да су притисци појачани и због потписивања плана консултација између министарства спољних послова Србије и Русије, наводећи да су негативне реакције због тог документа непотребне, јер он није правно обавезујући и да се он потписује уназад већ 26 година.

- Да га је ико од ових што критикују и нападају Србију и најављују декларације против наше земље погледао, видио би да за разлику од сличних планова, у овом се не спомиње безбједносни аспект, нити консултације око било какве војне сарадње - навела је Брнабић.

Додала је да је несразмерно бурна реакција у односу на значење плана консултација показатељ да је тражен начин да се реагује на говор Вучића у Њујорку, јер, каже, одређене велике силе нису могле да поднесу истину коју је изнио Вучић.

 -Покушала сам и данас да разговарам са званичницима ЕУ, ту не постоји никакав простор за разговор, они нас не чују, то су бруталне уцјене, пријетње - навела је Брнабић.

Навела је да због притисака које трпи Србија постоји много политичара у СНС и чланова у Влади који желе да држава промијени своју политику како би притисци нестали, а да Вучић жели да Србија води самосталну спољну политику колико год тешко било.

- Једно од основних начела СНС је да Србија води самосталну спољну политику - казала је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана