Брнабић: Србија неће уводити ковид пропуснице које ће важити 24 часа

Срна
Брнабић: Србија неће уводити ковид пропуснице које ће важити 24 часа

БЕОГРАД - Србија не намјерава уводити ковид пропуснице које би вриједиле 24 часа, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић и сугерисала је досљедну примјену садашњих мјера и устрајну кампању вакцинисања, оцијенивши као напредак то што је досад вакцинисано више од 55 одсто грађана.

Брнабић је током посјете Крагујевцу новинарима рекла да се настављају "стриктне инспекције" мјера, ношења маски у затвореном и на отвореном, тамо гдје је немогуће држати дистанцу, те је за наредну седмицу најавила састанак Кризног штаба.

За одлуку о ковид пропусницама, која је ступила на снагу у суботу, стручњаци тврде да је уведена "касно и погрешно" те да би оне требале вриједити 24 часа, а не само од 22 навече, али је здравствене власти засад не намјеравају мијењати.

Српска влада на данашњој је сједници прихватила донацију Пољске од 200.000 доза вакцина против Kовида-19 фирме Модерна.

Србија је кампању вакцинисања започела у децембру 2020. и у њој користи четири вакцине, кинески синофарм, руски спутњик В, те фајзер и астразенецу, док модернина вакцина досад није била доступна у српском здравственом систему, а раније је најављивано да ће га грађани моћи примити ове јесени.

Модерна је на листи вакцина које је одобрила и Европска агенција за лијекове (ЕМА), у понедјељак је одобрено и давање треће дозе особама старијим од 18 година, а ЕМА га је раније одобрила и за дјецу од 12 до 17 година.

Од почетка пандемије 6. марта прошле године у Србији је потврђено 1.118.905 случајева заразе, а службено је пријављено 9.698 умрлих од ковида, преноси Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана