Брнабић: Србија, БиХ и Црна Гора да се договоре о хидроелектрани "Бук Бијела"

Срна
Брнабић: Србија, БиХ и Црна Гора да се договоре о хидроелектрани "Бук Бијела"

БЕОГРАД – Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да Србија, БиХ и Црна Гора треба да се договоре о заједничком кориштењу хидропотенцијала, посебно када је ријеч о хидроелектрани "Бук Бијела", како би обезбиједиле додатну енергетску независност и стабилност, те истакла да се нада да тај пројекат неће зауставити политички разлози.

"Хидроелектрана жБук Бијелаж је један од тих потенцијалних пројеката. Кренули смо у припремне радове, надам се да тај пројекат политички разлози неће зауставити", рекла је Брнабићева, одговарајући на новинарска питања на заједничкој прес-конференцији са предсједником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем.

Она је нагласила да је енергетика питање број један за све.

"Све што заједно можемо да изградимо и добијемо додатну енергију злата је вредно и политичке размирице не смеју томе да стану на пут", навела је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да питање "Бука Бијела" мора бити ријешено и професионално урађене студије заштите животне средине.

"Спречавањем изградње нећемо никоме ништа добро учинити, нама је потребна електрична енергија коју овде производимо и делимо. Што пре се договоримо, пре ћемо имати струју и обезбедити сигурност. жБук Бијелаж је само кап у мору тога шта све заједно можемо да урадимо", истакла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, ове три земље требају да "седну" и виде шта се може урадити јер, умјесто да се увози електрична енергија, треба искористити природне потенцијале које имају.

"О томе можемо лако да се договоримо да хидропотенцијале заједно искористимо у складу са свим међународним стандардима за заштиту животне средине и да ове три земље добију додатне значајне енергетске капацитете", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је подсјетила и на идеју предсједника Србије Александра Вучића са недавног самита "Отворени Балкан" у Охриду о заједничкој енергетској политици у региону.

"Можемо сви заједно да градимо додатне капацитете из обновљивих извора енергије, чинећи тиме овај читав регион много безбеднијим и одрживијим и привлачнијим за стране инвеститоре", рекла је Брнабићева.

Она је додала да је покренула тему "Бук Бијела" зато што има потенцијал, будући да је струја сваким даном све потребнија, а куповина електричне енергије све скупља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана