Брнабић: Рио Тинто ускоро неће бити у Србији

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Рио Тинто за неколико недјеља неће бити у Србији. "Мени је важно шта желе људи у Србији.

Ускоро ће истећи дозволе издате Рио Тинту, ми ћемо укинути просторни план у који је унет пројекат "Јадар" и то је то", рекла је премијерка гостујући на ТВ Прва. Она је истакла да је Рио Тинто насљеђени пројекат и да актуелна власт нема ништа са тим. "Ми смо наследили Рио Тинто, јер су их довели 2003., а 2004. им дали дозволу за истражне радове и од тада они раде у селима у околине Лознице. Они који данас протестују, малтретирају људе и блокирају ауто-путеве и граничне прелазе су исти ти који су Рио Тинто довели и дали им дозволу за истражне радове, а затим и проширивали опсег територије на којој могу да врше испитивања", рекла је премијерка.

Она је навела да је бивша власт 2006. изменила Закон о рударству на такав начци да су увели континуитет, односно да онај ко је добио право да истрражује има ексклузивно право на експлоатацију. "Пре тога то није било тако. Држава би расписивала тендер, тако да би право на експоатацију дала онима од које држава има највише користи", објаснила је премијерка. Поред тога, она је као један од кључних докумената навела и Споразум о заштити међусобних улагања који је Србија потписала са Великом Британијом 2002., а који је ступио на снагу двије године касније. "Тај споразум је шала, јер Велика Британија нема улагања у Србију сем Рио Тинта, а Србија нема никаква улагања у Великој Британији", оцјенила је предсједница владе.

Она је додала да је као посљедњи велики документ, везан за Рио Тинто, бивша власт донела 2012., када је Министарство за зашститу животне средине дало дозволу Рио Тинту за бушења великог пречника. "Једини документ који је актуелна власт потписала са Рио Тинтом је Меморандум о разумевању, потписан 2017., који је необавезујућег карактера. Према њему, Рио Тинто је обавезан да ради у Србији уз поштовање свих важећих светских стандарда у поштовању заштите животне средине. Поред тога, меморандум је направљен тако да највише користи од експоатације литијума има локална заједница, па Србија, а ниједан грам литијума не може да се извезе ван Србије", поручила је Брнабић.

Она је нагласила да је лаж да је меморандум о разумевању кључни за Рио Тинто и да га је она објавила, да свако може да га прочита и да у њему нема ништа спорно. Брнабић је рекла да је у фебруару 2020. била у селима у околини Лознице где је била планирана експлоатација литијума и да су мештани били одушевљени пројектом као и да су једва чекали да крене, а да је затим шест месеци касније уследио преокрет. Брнабић каже да држава нема ништа са експропријацијом земље у околини Лознице, а да су протести против Рио Тинта чисто политички, с циљем да се, како је рекла, руши Александар Вучић. "Ми ништа немамо са тим што су људи продали своју земју за велике пара.

Ниједна парцела није експроприисана. Зашто ти који протестују не питању Небојшу Зеленовића који је тада био у Демократској странци зашто су довели Рио Тинто. Један од људи на протестима је Марко Благојевић, Ђиласов кум, који је продао своју земљу за невероватних 750.000 евра", рекла је премијерка. Она је додао да су се многи који протестују узнемирили када је први пут најавила да ће Рио Тинто отићи из Србије. "Немам никакав став према Рио Тинту. Нити смо их ми довели, нити смо им дали истражна права, нити смо мијењали закон у корист Рио Тинта. Ако Рио Тинто одлучи да тужи државу Србију, ми ћемо се борити на суду", истакла је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана