Брнабић: Притисци на Србију сразмерни лицемерју великих сила

Танјуг
Брнабић: Притисци на Србију сразмерни лицемерју великих сила

БЕОГРАД- Предсједница Владе Ана Брнабић казала је данас да је притисак који Србија трпи директно сразмјеран степену лицемјерја великих сила које нас притискају.

Брнабић је, приликом обиљежавања Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, казала да су изазови са којима се Србија данас суочава страховити.

"Повеља УН и принципи међународног права чували су мир у свету. Њихово гажење у случају Србије, то је тада било јасно свима који су желели то да виде, отворило је Пандорину кутију, а селективно тумачење принципа међународног права довело је свет тамо где смо данас", рекла је Брнабић.

Навела је да се Србија не стиди да политику привржену принципима слободе искаже свуда у свијету и истакла да је доказ за то и говор предсједника Србије у Уједињеним нацијама.

Премијерка је оцијенила да су УН формиране да послије два свјетска рата спријече трећи и спасу човјечанство од патњи које доносе ратови, а посебно оних које би донио Трећи свјетски рат

Она је казала да су у слуцају Србије, први пут након Другог свјетског рата и формирања УН чији је Србија један од оснивача, брутално и безобзирно погажени основни принципи УН и међународног права.

Брнабић је истакла да се Србија залаже за неселективно поштовање међународног права.

"Неселективно значи да је територијални интегритет међународно признатих држава неповредив и тачка", рекла је Брнабић.

Додала је да он не може бити повредив у случају једне земље а неповредив у случају друге.

Обиљежавању Дана сећања и полагању вијенаца на споменик у Јајинцима присуствовали су и министри Небојша Стефановић, Томислав Момировић, Дарија Кисић, Новица Тончев, потпредсједница Скупштине Србије Сандра Божић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, официри Војске Србије, врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, изасланик патријарха Српске православне цркве, преживјели логораши, представници дипломатског кора и породица жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана