Брнабић: Нема наговјештаја крају, дојаве из много земаља

Tanjug
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да нема наговјештаја да ће лажним дојавама о постављеним бомбама ускоро доћи крај и истакла да надлежне институције настављају борбу против ''таквог вида хибридног рата''.

Брнабић је најавила да ће државни врх ускоро имати састанак на којем ће се разматрати евентулано формирање јединственог тима у који ће бити укључене службе безбједности МУП-а и Војске Србије и Канцеларија за ИТ са циље, како је рекла, да се централизују сви ресурси.

''Тешко да ово може да се заустави јер је јако добро организовано, долазе из много земаља са различитих сервера, али ми настављамо да се боримо против тога 24 сата седам дана у недељи'', рекла је Брнабић у емисији на ТВ Б92.

Додала је да се штите све државне институције, подаци грађана, банкарског сектора, привреде, царине и све што, како каже, покушава да се нападне хакерским нападима.

На констатацију да опозициони медији тврде да држава није тражила помоћ Европола у расветљавању лажних дојава, а да је та међународна организација саопштила да је Србија тражила помоћ и на питање у чијем је интересу да се шире лажне информације о томе, Брнабић је приметила да када Европол демантује, ти медији не кажу ништа на то, већ, како каже, наставе са својим лажима.

Коментаришући тврдње да лажне дојаве долазе ''из домаће кухиње'', да су пропаганда власти и да власт од тога профитира, Брнабић је казала да свако ко мисли да такве ствари на било који начин доносе корист Александру Вучићу или Влади Србије ''није при здравом разуму''.

Нагласила је да се Србија налази у озбиљној, тешкој и комплексној ситуацији, прије свега политички, и да мора да бранимо своје интересе и нађе начин да се, како каже, настави раст и развој, сачувају радна мјеста и настави раст плата и пензија.

На констатацију да опозиција спочитава предсједнику Вучићу да причом о глобалном сукобу шири панику међу грађанима и говори о несташици хране, Брнабић је казала да је задатак озбиљних државника и политичара да грађанима каже истину, а не да уљепшава и крије.

Навела је да су изјаве Вучића увијек биле јасне и да је говорио да ће Србија имати довољно хране, али да ће у свијету бити несташице.

Премијерка је казала да посљедњих дана скоро сви свјетски званичници такође рекли да ће бити ужасних несташица хране и да свијету прети глад, прије свега Африци, али и другим континентима, укључујући и Европу.

''Забринути су за блокирање украјинских лука, да ли ће моћи да се извезе пшеница, кукуруз и друге намирнице из Украјине. Ако не, криза ће бити већа. То је све председник Вучић причао пре месец или чак два месеца и то се потврдило као тачно'', рекла је Брнабић.

Нагласила је да ће Србија имати довољно хране и да је наша држава прва говорила о робним резервама и да ће набавити оно што нема, што је, каже, и учињено.

''Тада су такође причали да је то глупост и да се шира паника, иако су председник Републике и влада најодговорнији да наши грађани не буду гладни и да, колико год да ескалира сукоб у Украјини, будемо безбедни у том смислу јер то зависи од нас. То није као гас, за који морамо да се ослањамо на друге'', рекла је Брнабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана