Брнабић: Много ћемо изгубити ако наседнемо на провокације Приштине

Танјуг
Брнабић: Много ћемо изгубити ако наседнемо на провокације Приштине

ЊУЈОРК - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас у Њујорку да је Србија много тога постигла у претходном периоду и да зато не смије да насиједа на провокације Приштине, али и да мора позвати све партнере да реагују како би се сачувао мир.

“Имамо толико тога да изгубимо и зато не смемо да наседамо на првокације, али морамо да дамо јасну поруку свим нашим паратнерима, колико год се не слагали по питању КиМ, да су важни мир и стабилност и да реагују на време, како не би даље доводили у опасност мир и стабилност и све оно сто смо градили до сада”, поручила је Брнабић у изјави за српске медије у Њујорку, гдје представља Србију на засиједању Генералне скупштине УН.

Каже да је данас одржала први састанак са премијером Белгије Александром Де Круом, којег одлично познаје, јер су заједно у групи младих лидера за Европу у оквиру Свјетског економског форума.

Каже да је састанак био срдачан и искрен, да су причали о европским интеграцијама Србије и шта је урађено у области владавине права.

Брнабићева је навела да је Србија припремила два кластера, али да на међувладиној конференцији у јуну нисмо од Белгије добили зелено свјетло за њихово отварање, тако да је покушала да представи Кроу шта смо све урадили како би добили сагласност за то у децембру.

Како је рекла, велики дио састанка је посвећен тензијама и проблемима на КиМ који су сада актуелни, с обзиром да је Белгија међу првима признала независност Косова.

“Рекла сам му да не можемо да се сложимо, али да мислим да је потебно да прате шта се десава и који су потези Приштине, и да ли Приштина поштује међународне споразуме, а поготово оне преговаране под окриљем ЕУ чији је гарант, као сто је Брислески споразум и када ће бити формирана ЗСО и да ли Бриселски споразум још важи или га нема, да би знали како да се понашамо, у складу са тим”, каже Брнабићева.

Указала је, како је рекла, белгијском премијеру да је ове године било највише напада на Србе и да од оружаног сукоба никада није била гора безбједносна ситуација и поред тога што тзв. Косово ужива подршку неких чланица ЕУ, али и САД, као и да је то и даље територија са најмањим бројем повратника од свих постконфликтних подручја на свијету.

Додала је да је предочила Круу какве поруке шаљу Аљбин Курти и приштинско руководство.

Брнабићева је одржала данас у Њујорку и састанак са америчким конгресменом Ериком Сволвелом и додала да је амбасадор Србије у САД Марко Ðурић покренуо иницијативу да имамо много бољу комуникацију са Демократском странком у САД, што до сада није био случај.

“Сволвел предводи групу младих конгресмена ДС у конгресу и изузетно је заинтересован за оно што се дешава у Србији, и жели лично да ради на бољој комуиникацији између Србије и САД, и странке којој припада, где је јако добро позициониран, што ће нам бити залог за будућност када је реч о односима са том странком'', наводи премијерка.

Брнабић каже да су причали и о њеној евентуалној првој званичној посјети САД, али и ономе што се дешава на КиМ и колико је Србији у интересу да буде конструктивна, флексибилна и толерантна.

Брнабић је предочила Сволвелу да Србија, ипак, има своје црвене линије, као и да Курти и други албански политичари на КиМ користе то што за САД тренутно Западни Балкан у фокусу, као ни ЕУ.

“Само сам желела да им скренем пажњу да се ситуација усложнњава из дана у дан и да их молимо да се умешају и виде шта се десава, и да помогну да се сачува мир и стабилност”, навела је Брнабић.

На питање шта ће рећи сутра у свом обраћању на генералној дебати УН, рекла је да ће се њен говор базирати прије свега на ситуацију са ковидом, што је тема дебате, као и опоравку у постковид периоду, али да ће говорити и о ситуацији на КиМ.

Нагласила је да је изузетно важно да свијет то чује и да упутимо поруку прије свега онима који ће бити заитнересовани за оно што имамо да кажемо - да ли ће Србија послати поруку мира и стабилности или ћемо одговорити на један другачији начин за све ове провокације.

''Приштина само жели да нас испровоцира да би одговорили на једнак начин”, каже премијерка.

Брнабић истиче да је Србија много тога постигла по питању финансија и привлачења страних инвестиција.

Каже да ће ускоро бити отворен и највећи развојни центар америчке компаније НЦР.

Рекла је да ће говорити о томе шта је Србија све урадила током пандемије, чиме може да се похвали и како је помагала друге земље, у региону, поједине чланице ЕУ, Азије и Африке.

Поручила је да можемо само сви заједно да побиједимо ову ситауцију и да је зато важан мултилатерализам, као и да једино заједно можемо или да побиједимо или изгубимо.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана