Брнабић: Хрватска отворено показала да је непријатељ Србији

Танјуг
Брнабић: Хрватска отворено показала да је непријатељ Србији

БЕОГРАД- Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је данас да одлука Хрватске да забрани Србији увоз нафте преко Јанафа нема везе са увођењем санкција Русији и оцијенила да је то политичка одмазда Хрватске и непријатељски гест те земље према Србији.

Брнабић је за ТВ Хепи навела да је Србија само тражила да одговарају убице дјеце, старица и да неко одговара за те злочине послије 27 година.

Како каже, није то морао да покрене Београд, чак би Србија била срећнија да је то покренуо Загреб или БиХ - земља на чијој су се територији ти злочини десили.

На питање да ли је та одлука неки вид санкција Србији, Брнабић истиче да јесте.

"Како није облик санкција, ми 50 одсто нафте коју користимо добијамо преко Јанафа, а сада ћемо плаћати најмање 20 одсто више. Немамо други нафтовод, немамо алтернативни нафтовод, а Јанаф је направила Југославија, Србија и грађани Србије и то се сада користи против нас. Ова одлука је све променила", казала је премијерка.

Указује и на то да земље ЕУ које имају много већи финансијску помоћ Уније од Србије су изузете од те одлуке, а да само Србија и то на иницијативу Хрватске није.

На питање да ли је то у ствари остварење евентуалне пријетње ако ви не уведете санкције Русији, ми ћемо вама, премијерка каже да није и додаје да је чула разне пријетње.

"Али, ово није то, чак би и то било боље него ово јер ЕУ није то хтела. Градили су формулу да се то не деси, али Хрватска је инсистирала. Ово је отворено непријатељски акт Хрватске ка Србији", истакла је.

Понављајући да Србија нема алтернативни нафтовод, Брнабић каже да све што замјерају Руској Федерацији, нама су урадили.

"Ми немамо алтернативни нафтовод, ми зависимо од нафтовода преко Хрватске, који смо и ми правили. Све што спочитавају Русији, све су нама јуче урадили. Политички критеријуми су утицали на њихову одлуку, енергетику користе за политички рат", наводи.

Истичући да енергетику користе за политичке циљеве, Брнабић каже да све се промијенило од јуче и да више ништа није исто ни у нашем односу са ЕУ, а тек не у односу са Хрватском.

"Показали су отворено да су непријатељска земља Србији", истиче.

На питање да ли уговори које Јанаф има са НИС морају да се поштују, Брнабић каже да не морају и појашњава да су уведене санкције и да Србија не може да користи нафту из Русије.

Алтернатива, како каже, постоји, али Србија, наша економија и грађани Србије ће морати више да плаћају нафту.

Истиче и да се Брисел и ЕУ нису огласили ни по једној тачки бруталних напада Хрватске на Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана