Брнабић: Дојаве о бомбама притисак на Србију због Русије

Танјуг
Брнабић: Дојаве о бомбама притисак на Србију због Русије

БЕОГРАД- Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да су притисци на Србију због неувођења санкција Русији свакога дана све тежи и јачи, да скупо коштају земљу, али да је то цијена слободе и слободног одлучивања.

Брнабић је на ТВ Пинк казала и да јаче притиске могу да примијете и грађани и то, ако ни кроз шта друго, а онда кроз свакодневне дојаве о бомбама које су, оцкењује, постале безобзирне.

-Већ 82 дана одолевамо, једина смо земља у Европи која није увела санкције Русији, увела их је чак и стално неутрална Швајцарска, увела их је чак и БиХ и ако се за то нису питали сви који треба да се питају у БиХ. Ми смо једина земља која није увела санкције и трпимо огромне притиске, који су ужасни и свакога дана су све тежи, јачи и све гори - казала је Брнабић.

Говорећи о дојавама бомбама, премијерка наводи да то није нимало наивно и случајно и истиче да је пажљиво планирано из иностранства.

Оно што је показало засигурно да се ради о дојавама из иностранства је и дојава у београдском Тропикаријуму.

-Неко је гледао шта би све могле да буду атракције у Београду, где могу да буду туристи, велики број људи, гледао шта има све од људи. Тропикаријум је код нас мали, приватни и то показује да је неко из иностранства планирао, јер да је неко то радио из Србије, никада му не би пао на памет Тропикаријум - указује премијерка.

Како каже, „и то је део притиска и хибридног рата који  удара на психу наших људи, безбедност деце, на то како се људи осећају“.

-То много кошта, није само борба, већ кошта и буџет државе када се затвори тржни центар, то што нису пословали неколико сати или што ће људи мање ићи. Тако и школе коштају, јер неки родитељи морају да прекину свој посао, остану код куће. Неувођење санкција је скупо и јер је нама онемогућен излаз на тржиште капитала, има инвеститора који питају зашто Србија није увела санкције Русији - казала је премијерка.

Брнабићева је истакла да је „све то цена наше слободе или нашег слободног одлучивања“.

-Не гледате економију, већ је то цена да можете да кажете водимо независну политику у интересу наших грађана и међународног права - нагласила је премијерка Србије.

Ана Брнабић поручила да од земаља Групе седам и Квинте очекује да не подрже захтјев самопроглашеног Косова за чланство у Савјету Европе, јер Приштина брутално гази људска права и основне постулате демократије за чију промоцију се та организација залаже.
Брнабићева је оцијенила да је врхунац цинизма то што је Приштина захтјев за чланство у Савјету Европе поднијела у години када је ускратила једно од основних права Србима у јужној покрајини, а то је изјашњавање на референдуму 16. јануара и изборима 3. априла.
Она је указала да ће, ако захтјев Приштине не буде одбачен, онда значити да је оштро саопштење Квинте о недозвољавању гласања Србима на изборима и референдуму само мртво слово на папиру.

Брнабићева је за телевизију "Пинк" истакла да је Србија једина земља која стварно поштује принципе међународног права.
-Све што видимо друго из дана у дан и са Истока и Запада јесте лицемерје и свако тумачи међународно право како му одговара и спочитава другима, а највише нама да нешто не поштујемо, док једино ми поштујемо - истакла је Брнабићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана