Брнабић: Девет локација за могуће нове PCR лабораторије

Танјуг
Брнабић: Девет локација за могуће нове PCR лабораторије

БЕОГРАД – Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да као друштво улазимо у јесен много спремнији него што смо били до прије неколико мјесеци и да је данас почео обилазак постојећих 22 PCR лабораторије широм Србије за корона вирус, као и девет локација за могуће нове лабораторије.

Желимо да се још боље спремимо за јесењи и зимски талас вируса корона, рекла је Брнабић на конференцији за медије.

"Те локације нису све потврђене, већ треба да видимо да ли је ту могуће да обучимо људе и купимо сву потребну опрему", додала је она.

Каже да је потребна још једна лабораторија у Београду и то у оквиру Градског завода за јавно здравље и Батута, затим то су заводи за јавно здравље у Шапцу, Ужицу, Крушевцу, Зајечару и Врању.

Ту је и Медицински факултет у Крагујевцу и биће отворена још једна лабораторија у Косовској Митровици.

"Ово је резултат плана које смо усвојили као кризни штаб у оквиру припрема за јесен и зиму и радне групе за координацију рада микробиолошких лабораторија коју је формирала влада, и ту имамо укупно 33 особе које ће у наредна четири дана обићи 30 локација широм Србје. У понедељак ће радна група урадити анализу прикупљених подаката и препоручити мере за подизање капацитета постојећих и отварање нових ковид PCR лабораторија. Подижиемо капацитете за пцр тестирање што је кључ борбе против корона вируса", рекла је она и додала:

"Заиста очекујемо смиривање ситуације, али то зависи од свих нас и од тога колико се придржавамо мера превенције. дугујем велику захвалност грађанима озбиљно схватили заједно се боримо и највећи број грађана се одговорно понаша."

Извинила се у име предсједника Србије Александра Вучића што није могао да присуствује конференцији данас и навела да ће он присуствовати у петак на конференцијији у 15 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана