Британски “Економист”: Неочекивани технолошки бум у Србији

Агенције
Британски “Економист”: Неочекивани технолошки бум у Србији

ЛОНДОН - Дигитална технологија је тренутно најбрже растућа српска индустрија, а сљедећа је можда производња литијума, пише британски пословни недјељник “Економист” у тексту под насловом “Неочекивани технолошки бум у Србији”.

У тексту посвећеном српској дигиталној револуцији лист напомиње да су на путу можда још неке добре вијести из Србије за Европу, која је кренула зеленим путем и констатује да “Србија лежи на једном од највећих налажишта литијума на континенту, који представља основни састојак за производњу батерија за електричне аутомобиле”.

“Економист” наводи да технолошки сектор чини најмање шест одсто српског бруто домаћег производа и да запошљава око 45.000 људи.

Процјењује се да је прошлогодишњи извоз ИТ сектора достигао 1,4 милијарде евра, што је повећање од 55 процената у односу на 2017. годину, наведено је у тексту.

Лист наводи и ријечи Небојше Ђурђевића, шефа Иницијативе за дигиталну Србију, који каже да би реалан број могао бити много већи, јер има приближно 10.000 фриленсера.

- Образовани Срби масовно одлазе, али не ако раде у технолошком сектору. То је један од ријетких сектора који мами квалификоване људе да се врате кући. Многи челни људи у овој индустрији, укључујући Драгана Томића, који води “Мајкрософтов” развојни центар у Београду, Срби су из дијаспоре који су се вратили - указано је у тексту.

У том контексту је наведено и да је Ђурђевић дипломирао електронику 1990. године, да је из његове класе од око 70 људи у земљи остало њих око 40, али да се десет вратило.

- Иако је дигитална технологија тренутно најбрже растућа индустрија, литијум је можда сљедећи. Компанија “Рио Тинто” је уложила 200 милиона долара у истраживања локације у близини Лознице - напомиње “Економист”.

Марни Финлејсон, генерална директорица “Рио Тинта”, каже да би руда била прерађивана на лицу мјеста и да би Србија била највећи европски добављач.

Видео-игре

Британски лист истиче да “Топ илевен”, фудбалску видео-игру, производи “Нордеус”, најпознатија технолошка компанија у Србији. Она тренутно има 219 милиона регистрованих корисника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана