Боцан-Харченко: Некима не одговара што су односи Београда и Москве стабилни

Срна
Боцан-Харченко: Некима не одговара што су односи Београда и Москве стабилни

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да никакве скандалозне приче не могу да нанесу штету односима Србије и Русије, поручивши да нису сви у свијету задовољни њиховом сарадњом и да има позива Београду да од ње одустане.

Он је навео да је најважније у читавој “шпијунској афери” да су сада билатерални односи и пријатељство Србије и Русије стабилни.

“То је чврсто, садржајно, са таквом перспективом и дубином да никакве скандалозне приче, односно тобожње врбовање од стране руског војника српског војника не могу нанијети никавку штету нашем односу”, рекао је Боцан-Харченко за РТС.

Према његовим ријечима, често се дешавало да се уочи значајних састанака на високом нивоу појављују “неке провокације, нешто скандалозно, па послије тога је могуће да се демантује”.

“Навикли смо на то и без обзира на такве провокације идемо даље”, рекао је Боцан-Харченко.

Он је нагласио да је за грађане најважније питање да ли ће бити неке штете по односе двије земље, те поручио да је неће бити.

Боцан-Харченко је истакао да не разумије зашто војно техничка сарадња снажно иритира друге партнере Србије, у региону или још даље и додао да Русија пружа најбољу понуду у смислу цјене наоружања, квалитета, модерности.

“Зато, у тржишном смислу наш руски производ одговара Србији. Русији не пада на памет да каже да јој смета да нека суверена земља тргује са другом земљом”, рекао је он.

Говорећи о Косову и Метохији, руски амбасадор је указао да се понекад, посебно из Приштине, чују оптужбе да Русија жели да спријечи разговоре, да не жели да се преговара и заувјек ријеши тај проблем.

“То уопште није истина, Русија је увијек подржавала и говорила у прилог преговора, више него други партнери из западних земаља”, нагласио је он.

Боцан-Харченко је указао да из Приштине није било ниједног помака у сусрет образложеним захтјевима Београда, посебно у вези оног за укидање таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана