Бинел: Поново бих помогао Србима, НАТО бомбардовање ратни злочин

Танјуг
Бинел: Поново бих помогао Србима, НАТО бомбардовање ратни злочин

БЕОГРАД - Мајор у пензији и бивши француски обавјештајац Пјер Анри Бинел који је био осуђен због тога што је Србији доставио тајне планове НАТО, рекао је данас да не жали због онога што је урадио и додао је да би све поновио без обзира на цијену коју је платио.

”Одузели су ми Легију части, али Ратни крст не могу да ми узму јер сам га добио у рату”, рекао је Бинел који је једнако поносан и на медаљу “Милош Обилић” којом га је одликовала Србија због свега онога што је учинио за њу.

Што се тиче НАТО бомбардовања на Србију, Бинел је рекао да је то криминални напад и да је то ратни злочин.

“Иако је било забрањено Женевском конвенцијом, смишљено су гађани цивилни циљеви. Четврт вијека, од почетка напада Сјеверноатлантске алијансе на Србију прошла ми је у трену. За мене је то све као да је било јуче. То је период мог живота који ми је веома присутан у сјећањима”, рекао је Бинел за “Новости”.

Додао је да је био у рату у Заливу и да одатле носи јаке успомене, али да све то, према његовим ријечима, није ни приближно ономе што осјећа према Србији и рату у Југославији.

“Постоји и јака лична димензија, имајући у виду кроз шта сам све прошао”, рекао је он.

Бинел се јасно сјећа тих тренутака када је, као шеф кабинета француског представника при Сјеверноатлантској алијанси, генералу Јовану Милановићу, из хуманих разлога, доставио план могућих НАТО циљева у нашој земљи, покушавајући да спријечи бомбардовање.

“Дао сам припремне планове, знали су се тип и број циљева, ако буде кренуо напад, али не и тачна локација”, рекао је он.

Бомбардовање, нажалост, није могао да спријечи, али га је одложио на неколико мјесеци. Осујетио је да се страхоте догађају током зиме. Суд у Паризу му је касније због шпијунаже одузео чин и осудио га на пет година затвора, од чега три условно.

Затворска казна му је у међувремену скраћена, а када је 2022. изашао на слободу променио је професију и почео да ради као геометар. Убрзо послије тога је посјетио и нашу земљу.

“Када су прошле невоље по мене и када сам могао поново да путујем, отишао сам у Србију. Сјајно су ме примили у Београду, видео сам и генерала Милановића, представио сам моју књигу 'Ратни злочини НАТО'“, присјетио се Бинел.

Односи које гаји према нашем народу уздигнути су на највиши ниво.

“Моје пријатељство са Србима је историјско, може се рећи чак и фамилијарно. Деда ми је ратовао са српским официрима под командом генерала Транијеа око Скопља. За мене је француско-српско пријатељство веома важно. Србија ми је у срцу, а Косово су украли од Србије. Косово је српска покрајина”, истакао је он.

Бинел цијепање Југославије посматра као увод у сукоб свјетских размера.

“Трећи свјетски рат је започео распадом СССР, а у Европи растурањем Југославије. Нијемци су нарочито били активни, подршком Хрватима. Снабдјевали су их оружјем и дали им приступ центрима за обуку у Баварској. Први снимци с ратишта показали су да су Хрвати били наоружани новим 'калашњиковима' из арсенала Источне Њемачке и противтенковским бацачима 'армбруст 300'“, објаснио је он.

Навео је да је са целом ситуацијом био детаљно упознат јер је дужност обављао у обавештајној ћелији главног штаба НАТО у Бриселу од 1996. до 1998, док је пре тога био на служби у БиХ од децембра 1995. до маја 1996. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана