Билд: Србија ће најбоље у Европи проћи кроз кризу с короном

Танјуг
Билд: Србија ће најбоље у Европи проћи кроз кризу с короном

БЕРЛИН - Србија ће најбоље у Европи проћи кроз актуелну кризу с короном, закључује угледни њемачки дневник Билд, у упоредној анализи о томе како је која земља одговорила на изазове епидемије и колико успјешно је савладала тај изазов.

“Да привреда у појединим земљама расте брже и солидније него у неким другима је јасно, али никада до сада разлика није била тако велика као у корона кризи”, констатује Билд у чланку под насловом “Земље у кризном поређењу - зашто корона прави разлику или зашто Србија најбоље излази из ове кризе”.

“Билд” указује да јесења прогноза Европске комисије потврђује “прво мјесто” Србије у европским оквирима, те анализира како је успјела.

Тако, као разлоге за успјешан пролазак Србије кроз кризу лист наводи кратко закључавање, спроведено уз финансијску помоћ погођеним привредним гранама, затим високе инвестиције у инфраструктурне пројекте, фокус на дигитализацији, значајни раст пољопривредног извоза, те и чињеницу да туризам не игра готово никакву улогу по економију земље.

Анализирајући утицај кризе на привреде у свијету, “Билд” наводи да је БДП у првој половини ове године, на примјер, у Перуу пао за 31 одсто, док је у Кини порастао за 0,3 процената.

У тексту, објављеном и у он лине издању, њемачки лист констатује да и у доба ранијих великих финансијских криза, 1987. и 2009, те разлике нису биле тако велике, већ су износиле максимално 11 одсто.

Њемачка је, указује лист, суочена с падом БДП-а за 5,5 одсто.

Билд, у потрази за факторима који утичу на привреду, наводи да број заражених короном и умрлих има значајан негативан ефекат.

“Што више болесних и умрлих, то је гори негативан ефекат”, констатује лист. Такође, наводи да више индустрије помаже, јер земље са снажном индустријом, према експертима ОЕЦД, боље пролазе кроз кризу, пошто индустрија, док су ресторани, хотели и други затворени, може брже да се поново покрене,ако уопште бива затворена.

Земље које се ослањају превише на туризам током пандемије су претрпјеле дугорочније посљедице.

Према анализи ОЕЦД-а и дужина и чврстина “закључавања” има значајне посљедице по дубину и трајање кризе, додаје “Билд”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана