Билчик: Без нормализације односа са Приштином тешко ће ићи напредак ка ЕУ

Срна
Билчик: Без нормализације односа са Приштином тешко ће ићи напредак ка ЕУ

БЕОГРАД - Србија мора да нормализује односе са Приштином јер без тога ће напредак према ЕУ бити спор или неће ићи, рекао је извјестилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

Билчик је оцијенио да би напредак у дискусији Београда и Приштине знатно унаприједио положај Србије како у Европском парламенту, тако и у другим евроинституцијама.

Он је за РТВ рекао да је Србија донијела нимало лаку одлуку да приступи ЕУ, а сада мора да донесе још много других важних одлука, прије свега да нормализује односе са Приштином.

Билчик сматра да је дио проблема и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који нормализацију види као обезбјеђење да пет преосталих земља ЕУ призна тзв. Косово.

“Дијалог је пут ка прогресу, па морамо причати и о Заједници српских општина и везати се за све договоре и одлуке и из прошлости, а одређене ствари треба да добије Србија, одређене Косово, али најбитније је да постоји воља за компромисом како би сви људи тамо, па и Срби, имали европску будућност”, рекао је Билчик.

Он је изнио забринутост због пада броја људи који подржавају чланство Србије у ЕУ, у контексту презентације француско-њемачког приједлога за наставак дијалога Београда и Приштине, као и недавно усвојене Резолуције Европског парламента о спољној и безбједносној политици.

“Ми не притискамо никога, већ само желимо да испуните прихваћене обавезе”, нагласио је Билчик и додао да је је Србија с друге стране показала конструктивност и истиче да се то не наводи само у извјештају, него и у поменутој резолуцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана