Београд: Утврдити истину о бебама несталим из породилишта

Agencije
Београд: Утврдити истину о бебама несталим из породилишта

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да је циљ доношења закона о несталим бебама /које су нестале из породилишта прије 30 до 40 година/ да се утврди истина, те најавио да ће бити поднесене кривичне пријаве ако истрага покаже да је неко дијете нестало из породилишта, чиме је почињено кривично дјело.

- Циљ Предлога закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији јесте да се утврди истина и да се, на неки начин, помогне породицама да добију одговоре на питања која постављају деценијама - навео је Стефановић, образлажући у Скупштини Србије овај приједлог.

Он је напоменуо да је један од разлога за доношење закона пресуда Европског суда за људска права из 2013. године, према којој је утврђено да је једној од породица повријеђено право на породични живот, а Србија обавезана да утврди чињенице и у другим случајевима, пренијели су београдски медији.

"Неће бити лако утврдити кривично дело од пре 30 или 40 година, можда извршиоци нису живи или не постоји документација о томе", рекао је Стефановић.

Према његовим ријечима, уколико није могуће утврдити статус дјетета, на захтјев предлагача може се досудити новчана накнада не већа од 10.000 евра.

Он је појаснио да је тај износ био и у конкретној пресуди Европског суда за људска права и да је због тога тај износ предвиђен у закону.

"Наравно, нико не ставља цену или одговара на питања колико кошта дете. Не постоји цена, ово је само накнада државе родитељима чија су деца нестала у СФРЈ и можда немаром административног особља данас нема доказа да је дете мртво или је можда и нестало, али то не може да се утврди", навео је Стефановић.

Он је додао да ће се поступци спроводити у оним случајевима ако се родитељ раније обраћао државним институцијама, како би се спријечиле злоупотребе.

"МУП и Министарство правде су усагласили став према којем ће тужилаштва моћи да наставе гоњење осумњичених за потенцијалну крађу деце, јер, како су оценили, реч је о кривичном делу које није свршено", навео је Стефановић.

Поводом овог закона, родитељи несталих беба су раније изјавили да нису задовољни предложеним текстом и да траже да он буде повучен, а посебно су незадовољни предложеним члановима 21, 22 и 23 према којима суд може да стави тачку ако није могуће утврдити шта се десило у конкретном случају и одреди одштету.

Више од 2.000 родитеља у Србији окупљених у удружења тражи истину о бебама рођеним прије двије, три и више деценија јер многи од њих никада нису добили ни тијела дјеце нити пратећу документацију, а посебно умрлице

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана