Београд: Опозиција одржала протест испред сједишта РИК-а

Срна
Београд: Опозиција одржала протест испред сједишта РИК-а

Београд - Чланови и симпатизери неколико опозиционих партија у Србији одржали су миран протестни скуп испред сједишта Републичке изборне комисије /РИК/ у центру Београда због, како тврде, крађе гласова на протеклим парламентарним изборима и затражили оставке предсједника РИК-а и директора Завода за статистику.

Лидери изборних листа Демократске странке Бојан Пајтић, коалиције ДСС-Двери Санда Рашковић Ивић и Бошко Обрадовић, Покрета "Доста је било" Саша Радуловић, СДС-ЛДП-ЛСВ Борис Тадић и Чедомир Јовановић, поручили су да неће дозволити крађу гласова грађана Србије и да се боре за правну, демократску и слободну Србију.


Пајтић је рекао да се опозиција, која има различита идеолошка увјерења, окупила како би бранила гласове грађана и затражила смјену предсједника РИК-а Дејана Ђурђевића и директора Завода за статистику Миладина Ковачевића.

Наводећи да је коалиција ДСС-Двери прешла изборни цензус, он је истакао да ће опозиција покренути и кривичну одговорност за све који су крали гласове.

Лидер ДСС-а Санда Рашковић Ивић оптужила је премијера Србије Александра Вучића да жели да угуши слободу, лажира изборе и дестабилизује Србију.

Лидер Покрета "Доста је било" Саша Радуловић самтра да је Вучић највећи губитник избора јер је, како је тврди, СНС без коалиционих партнера пала на 98 посланика.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да данашњи протести представљају борбу за слободну Србију, а не за проценте у Скупштини. "Вучићу, најодговорнији си за Србију у овом тренутку", поручио је Јовановић.

Лидер СДС-а Борис Тадић истакао је да тренутна власт руши систем права и демократије.

"Ако се не поштује право једног човека који је гласао, онда је доведен у питање легитимитет читавог система изборне процедуре, демократије и свега на чему почива ова држава", нагласио је Тадић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић позвао је на рушење Вучићеве власти. "Позивамо га да изађе на Васкрс и каже - жОво су резултати, а ово је изборна крађаж. Ако је Србин, човек, демократа, рећи ће - жОво је лаж и крађаж", каже Обрадовић.

Учесници протеста носили транспаренте на којим је писало "Гласове из гроба није имао ни Слоба", "РИК једнако РИП" и "Спас за мој глас".

Опозиционе странке одржале су протест, након што је јуче саопштено да коалиција ДСС-Двери није прешла цензус, за шта јој недостаје један глас.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана