Београд ће блокирати улазак Приштине у Интерпол уз помоћ Русије

Срна
Београд ће блокирати улазак Приштине у Интерпол уз помоћ Русије

Београд - Србија је почела дипломатске активности како би спријечила пријем самопроглашеног Косова у Интерпол на Генералној скупштини ове организације у новембру, а покушаје Приштине блокираће уз помоћ Русије, пишу данашње "Вечерње новости".

Према сазнањима листа, Москва, која је и сада главни партнер Београда у Лиону, лобираће за то да молба самопроглашеног Косова не буде на коначном дневном реду Скупштине, који ће се утврђивати на јесен.


Из Приштине је прошлог мјесеца саопштено да имају потврду да је њихов захтјев уврштен у нацрт дневног реда 87. Генералне скупштине Интерпола, која ће засједати од 18. до 21. новембра.

У сједишту Интерпола у Лиону недавно је боравила и делегација Србије предвођена директором полиције Владимиром Ребићем, који је поручио да ће Београд разговарати са свим чланицама те организације како би их убиједио да евентуално приступање самопроглашеног Косова Интерполу не би било ни у интересу Србије ни самог Интерпола.

За припрему дневног реда Генералне скупштине свјетске полицијске организације задужен је Извршни комитет, коме тренутно предсједава Менг Хонгвеј из Кине.

Осталих 12 чланова су из Алжира, Кореје, Русије, Канаде, Француске, Белгије, Бразила, САД, Молдавије, Сингапура, Јужне Африке и Нигерије.

Прошле јесени, приштинске власти одустале су од захтјева за пријем у Интерпол, признајући да немају довољну подршку да би се изгласала позитивна одлука. За пријем нове чланице неопходна је двотрећинска већина, а од прошле године, када су примљени Палестинска самоуправа и Соломонска Острва, Интерпол има 192 чланице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана