Бабиш разговарао са Земаном о повлачењу признања Косова

Срна
Бабиш разговарао са Земаном о повлачењу признања Косова

Чешки премијер Андреј Бабиш разговарао је на редовном неформалном састанку с предсједником Чешке Милошем Земаном о идеји Земана да Чешка повуче признање Косова.

Бабиш је саопштио новинарима да ће о томе разговарати на састанку о координацији чешке спољне политике, јер он као премијер не може да одлучи о томе сам, у име владе.

“Ријешаваћемо то на састанку о координацији спољне политике. Тамо ће бити министар унутрашњих послова, министар спољних послова, предсједник Сената, предсједник Посланичког дома. То ће бити тема размијене мишљења са осталим колегама из владе”, казао је Бабиш новинарима након састанка са Земаном у замку Лани крај Прага.

Чешки премијер нагласио је да не може да одлучује о томе сам, као премијер у име владе, а иако је прошле седмице казао да не види разлог да Чешка мијења своју политику и повлачи признање Косова из 2008. године, вечерас није категорично искључио ни такву могућност.

“То не кажем. Расправљао сам о томе са предсједником. Предсједник је казао да је наш став био такав и зато што смо били две седмице у НАТО, да је то била нека политичка одлука, али да је његов став према признању Косова негативан”, рекао је Бабиш.

Предсједник Земан се у разговору са Бабишом позвао на резолуцију Посланичког дома чешког парламента у којој посланици захтијевају од владе премијера Мирека Тополанека да не признаје једнострано проглашену независност Косова.

“Други аргумент је то што се суд у Хагу бави и злочинима извршеним на косовској територији. Морате да признате да ако су водећи политичари на челу са премијером под истрагом за ратне злочине, то је нешто друго него када би били под истрагом за привредни криминал. Претпостављам да ћу на савјетовању званичника, то су четири човјека, покушати да применим те аргументе и, или ће ми то поћи за руком или не, то је живот”, изнео је прошле седмице Земан чешким новинарима, који су га пратили током посјете Београду, свој други аргумент у прилог повлачењу признања.

Земан је прошлог четвртка на крају посјете Београду чешким новинарима казао да не би тражио повлачење признања ако би у Приштини на власт дошле демократске странке неоптерећене прошлошћу, мада у то не вјерује јер по његовим ријечима нажалост демократске странке имају на Косову веома слабу репрезентацију.

Чешко Министарство спољних послова упозорило је 12. септембра поводом најаве предсједника Чешке Милоша Земана да ће покушати да види да ли је могуће повлачење признања Косова, да је Чешка Република Косово признала као државу у потпуности и дефинитивно, а да никада до сада Чешка није повукла своје признање ниједне државе.

“Чешка Република има несумњив интерес да очува међународне споразуме са Републиком Косово укључујући ту и обавезе које проистичу из њих за обе стране”, стоји у саопштењу МСП-а.

МСП је истакло да је Чешка потписала са Косовом да као држава наслиједница ступа у билатералне међународне споразуме из периода од 1936. до 1999. године још из времена Чехословачке и бивше Југославије, а да су се са споразумима о реадмисији и о избјегавању двоструког опорезивања сложили својим потписом, односно пуномоћјем и тадашњи предсједник Вацлав Клаус и садашњи Милош Земан, упркос томе што су доследни противници признавања независности Косова.

У Чешкој се на Земанову иницијативу око Косова гледа углавном као на још један од провокативних празних гестова без икакве реалне основе, учињен да би се допао Србима.

По оцијени представника чешке опозиције, посебно оне која је 1999. године била одлучно против бомбардовања Југославије, ријеч је и о Земановом осјећају кривице и извињењу српском народу, за то што је као чешки премијер дао савезницима у НАТО пристанак у име Чешке да се бомбардује Србија због Косова, а будући да НАТО одлучује консензусом, могао је ту одлуку својим ветом да минира.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана