Арсенијевић: Пост је време када мењамо себе

Танјуг
Арсенијевић: Пост је време када мењамо себе

БЕОГРАД- Православни вјерници данас су почели Божићни пост, а старјешина Вазнесењске цркве у Београду Арсеније Арсенијевић каже да је пост вријеме када мијењамо себе, када се интензивно трудимо да очистимо своју унутрашњост, своје унутрашње биће, да отворимо духовне хоризонте и сагледамо себе на један другачији начин.

"Неко би рекао да је то просто критички начин, међутим то је једно унутрашње сагледавање себе јер човек себе жели да уподоби Богу и добру", рекао је Арсенијевић.

Према његовим ријечима, пост је време нашег мијењања, јер ако себе изменимо унутра, урадимо један преображај и престанемо да мислимо лоше ствари, већ од срца почнемо да праштамо ближњима, да сваког човјека видимо као вољено и жељено биће у нашем животу, а не као непријатеља и то је показатељ да је пост уродио плодом и да је дошло до корјените промјене нас као људи.

"Наравно да када људи чују реч пост прво се везују за телесни део поста који је важан. Неопходан је јер човек без телесног труда не може да направи ни тај душевни труд. Као што ни један спортиста не може без кондиционог тренинга да наступи на било ком такмичењу без обзира колико је талентован, тако и ми људи који смо пре свега психофизичка бића, саздани од душе и тела, не можемо да учинимо ни један духовни подвиг ако не почнемо да се мењамо и на телесни начин, не урадимо једну врсту подвига аскезе", навео је Арсенијевић.

Указао је да је Божићни пост други по дужини и траје шест недјеља, да је мало блажи пост уколико се подразумијева само тјелесни дио.

"Сада је период године када је и теже постити јер је зима, потребно нам је мало више калорија за наш свакодневни живот. Логично је да буде блажи од Васкршњег који пада на пролеће. Треба да избегавамо мрсну храну, али и све оно што нас одваја од Бога, од духовног мира и чишћења своје душе, пре свега неке превелике забаве, причање испразних речи. Треба да у сусрету са људима увек нешто дајемо људима", нагласио је Арсенијевић.

Православни вјерници данас су почели Божићни пост, који ће трајати 40 дана, а којим се припремају за празновање рођења Исуса Христа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана