Амерички амбасадор: "Питање албанске мањине у Србији је искључиво питање државе Србије"

GS
Foto: Tanjug

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је данас у Бујановцу да се Бриселски споразум тиче Косова, а не питања мањина у Србији.

"Морам да будем веома јасан када кажем да се дијалог у Бриселу тиче решавања проблема између Приштине и Београда. Сврха дијалога није да решава било каква друга питања, питања мањина овде или у другим деловима земље", рекао је Хил, пренио је портал Бујановачке.

Амбасадор је нагласио да је питање албанске мањине у Србији искључиво питање државе Србије и поновио да "то с бриселским дијалогом нема никакве везе".

По његовим ријечима, званична политика САД је да подржава бриселски дијалог и постигнути споразум, "чији је значајан дио успостављење Заједнице српских општина".

"Споразум, који је постигнут, ни на који начин нема интенцију да прелази границе", нагласио је амбасадор.

На питање новинара о писму америчких конгресмена који су послије сусрета с албанским политичарима из Бујановца и Прешева од државног секретара САД Ентонија Блинкена затражили формирање и заједнице албанских општина, амбасадор је рекао да поштује то што кажу конгресмени, али да таква заједница није дио Бриселског споразума, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана