Амбасада Италије: Формирање ЗСО не угрожава суверенитет Косова

ГС
Амбасада Италије: Формирање ЗСО не угрожава суверенитет Косова

ПРИШТИНА - Амбасада Италије у Приштини саопштила је данас да посвећеност Косова формирању Заједнице српских општина не подрива устав Косова, нити угрожава његов суверенитет.

На налогу те амбасаде на Твитеру саопштено је да ће формирањем Заједнице српских општина (ЗСО) Косово направити ''кључни корак'' ка изградњи своје будућности, преноси Танјуг.

Амбасада Италије је подијелила и објаву амбасаде САД у Приштини, у којој се цитира порука из заједничког ауторског текста о ЗСО који су за Коху написали савјетник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

- Имплементирајући ЗСО Косово ће учинити кључан корак у изградњи своје будућности као мултиетничке земље, интегрисане у евроатлантске структуре - наводи се у цитираној поруци.

Раније данас амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер саопштио је на састанку са представницима цивилног друштва, званичницима владе привремених институција, лидерима политичких партија и дипломатама у амбасадама у Приштини, да су размијењена мишљења о формирању ЗСО.

Америчка амбасада у Приштини организовала је разговор о формирању ЗСО, а учешће су потврдили представници кабинета премијера привремених приштинских институција, предсједница самопроглашеног Косова Вјоса Османи, представници двије опозиционе странке, Демократског савеза Косова и Демократске партије Косова, као и предсједник Скупштине Гљаук Коњуфца.

Министар за заједнице у влади самопроглашеног Косова Ненад Рашић такође је најавио да ће бити на састанку. Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је прошле недјеље да није позван на састанак. Косовска влада, коју предводи Курти, противи се оснивању ЗСО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана