Алексићу продужен притвор за још 30 дана

Танјуг
Алексићу продужен притвор за још 30 дана

БЕОГРАД - Виши суд у Београду је, након подизања оптужнице, продужио притвор власнику школе глуме Мирославу Мики Алексићу (68) за још 30 дана.

Притвор му је по службеној дужности продужило кривично ванпретресно вијеће суда због опасности да ће у кратком року поновио кривично дјело и због узнемирења јавности, речено је Танјугу у суду.

На ову одлуку суда Алексић и његов бранилац имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду у року од три дана од пријема рјешења.

Алексић је у притвору од хапшења 16. јануара ове године, а јуче је Више јавно тужилаштво у Београду подигло оптужницу против њега због оправдане сумње да је силовао и полно узнемиравао укупно седам полазница те школе.

“Оптужницом се терети за извршење два продужена кривична дела силовања, два кривична дела силовања, једно продужено кривично дело недозвољених полних радњи и четири кривична дела дела недозвољених полних радњи, на штету седам оштећених”, рекла је за Танјуг портпаролка тужилаштва Ивана Ракочевић.

О потврђивању оптужнице одлучиваће Виши суд у Београду, након што потвди формалну исправност оптужнице и добије одговор Алексићеве одбране на оптужницу.

Тужилаштво је иначе, ради заштите приватности учесника у поступку, предложило суду да искључи јавност током трајања главног претреса (суђења), о чему ће одлуку такође донијети суд.

Истрага против Алексића спроведена је због 19 кривичних дјела на штету девет полазница своје школе глуме од 2008. до 2020. године, али је оптужен за девет кривичних дјела на штету седам од девет дјевојака које су га пријавиле.

Тужилаштво није саопштило зашто су пријаве двије дјевојке отпале.

Алексић је у тужилаштву негирао да је сексуално напаствовао поменуте ученице глуме у својој школи, поред осталих и Милену Радуловић која га је прва пријавила полицији, а након ње и друге дјевојке.

Осим Радуловићеве, идентитет је открила и глумица Ива Илинчић , док су остале дјевојеке жељеле да остану анонимне.

Како је раније саопштено из тужилаштва, једна од дјевојака је у вријеме напаствовања била малољетна, док су остале тврдиле, да их је Алексић нападао и док су биле малољетне и након пунољетства.

Вјештачења глумица су потврдила вјеродостојност и валидност њихових исказа у којима су га оптужиле да их је силовао или полно узнемиравао.

Жртве је вјештачила комисија вјештака неуропсихијатара и прихолога, која је закључила да су оне трпјеле “психичке патње високог итензитета”.

За кривично дјело полно узнемиравање запријећена је новчана казна или затвор до шест мјесеци, а уколико је учињено према малољетном лицу, учинилац ће се казнити затвором од три мјесеца до три године.

За силовање су, у зависности од начина извршења, предвиђене различите казне, од најмање двије до 10 година, пет до 12 година, а за силовање малољетница пет до 15 година.

Радуловић је Алексића прва пријавила полицији у јануару, након чега је он ухапшен и од тада се налази у притвору, а убрзо су се и друге дјевојке осмјелиле да га пријаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана