Адвокат Бранислав Тапушковић: Оптужбе против Tачија биће познате у октобру, ако оптужница буде потврђена

Тањуг
Адвокат Бранислав Тапушковић: Оптужбе против Tачија биће познате у октобру, ако оптужница буде потврђена

БЕОГРАД - Познати београдски адвокат Бранислав Тапушковић оцијенио је да се неће скоро сазнати за шта је тачно оптужен Хашим Тачи, чије је саслушање у току пред Специјализованим судом у Хагу за злочине албанске ОВК, те да ће се то знати тек у октобру, ако оптужница буде потврђена.

 “Сасвим сигурно да се о томе не може и неће саопштити ништа, могуће тек у октобру ако та
оптужница буде потврђена и ако уопште он добије коначно и дефинитивно положај оптуженог”, рекао је за РТС Тапушковић, који је био пријатељ суда на суђењу у Хагу некадашњем предсједнику Србије Слободану Милошевићу.

Тапушковић је подсјетио да Тачи још обавља дужност предсједника /самопроглашеног/ Косова, те изразио увјерење да ће учинити све да у наредним разговорима о судбини Косова и Метохије можда води главну ријеч.

Он је навео да се пред Специјализованим судом, који у Хагу саслушава Тачија, воде технички разговори, јер се “бију битке” да послије свега Тачи настави свој политички ангажман.

“Тачи би сљедећи пут требало да оде у Хаг онда ако заиста буде оптужен, што нећемо сазнати сасвим сигурно, као прогнозирају и многи стручњаци, пре октобра до када треба да донесе одлуку судија за претходни поступак”, рекао је Тапушковић.

Коментаришући Тачијеву изјаву након јучерашњег саслушања да ће побиједити, Тапушковић је рекао да је лијепо да Тачи самом себи обећава да ће пред тим трибуналом тријумфовати, али да “јавност никако да већ једанпут сазна” за шта је он оптужен.

“Нећемо скоро ни сазнати. Нећемо ништа сазнати о оптужници ни у току данашњег дана, могу да разговарају још 10 сати”, рекао је Тапушковић, подсјетивши да је Тачи изјавио да јуче био разговор само између његових бранилаца и предистражитеља о техничким питањима.

Напомињући да оптужница против Тачија није ступила на правну снагу, Тапушковић је рекао да је Тачи отишао у Хаг са пиједестала “предсједника државе” на разговоре техничке природе.

Тапушковић је подсјетио да је Специјализовани суд за ОВК хибридна творевина, коју је основао парламент /самопроглашеног/ Косова указом о проглашењу закона, који је потписао управо Тачи, те да би могло да се деси да тај исти суд буде стављен ван снаге, с обзиром да за то у задње вријеме постоји иницијатива, прије свега од Фатмира ЛЈимаја и Хашима Тачија.

Чињеницу да је бивши хашки тужилац Џефри Најс у случају Слободана Милошевића сада Тачијев адвокат, Тапушковић је оцијенио као нешто што се апсолутно коси са принципима и што није смјело да се догоди.

“Радити у једном истом кривично-правном случају где су постојали одређени докази и то у једном моменту као тужилац, а сада је могуће на основу истих тих доказа као бранилац - нешто је што је незапамћено”, рекао је Тапушковић.

Он је рекао да Најс за вријеме суђења Милошевићу није доставио одбрани, ни пријатељима суда необориве доказе који су се тицали злочина у “жутој кући” /гђе су заробљеним Србима Албанци вадили органе ради трговине органима/.

“Онда се накнадно трудио кад је Дик Марти жпотегаож то питање и дошао у Хашки трибунал да узме те доказе, да каже да су ти докази уништени. Нису они уништени, они су склоњени и ако буде затребало некада некоме, они ће се појавити”, рекао је Тапушковић.

Он је оцијенио да Најса такво понашање већ у највећој могућој мјери компромитује и као тужиоца, а сада ће ту своју улогу да “искористи у одбрани овога који би требало да одговара или бар да буде оптужен”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана