ЦИК: Српска побједила у 6 општина

Агенције
ЦИК: Српска побједила у 6 општина

Грачаница - Према прелиминарним резултатима Централне изборне комисије, од седам општина са српском већином на Косову у шест општина је побједила ГИ Српска.

На изборима за градоначелника сјеверне Митровице, према тим резултатима, побједник је Крстимир Пантић из ГИС који је добио 55,20 одсто гласова, док је Оливер Ивановић добио 44,80 одсто гласова, преноси Бета.

У Клокоту је побједник Срећко Спасић из ГИС са 54,40 одсто гласова, док је Саша Мирковић из Самосталне либералне странке (СЛС) освојио 45,60 одсто гласова.

Драган Николић из ГИС побједио је у Партешу са 52,92 одсто гласова Ненада Цветковића из СЛС, који је добио 47,02 одсто.

У Ранилугу је побједио кандидат ГИС Градимир Микић са 52 одсто, док је Милан Артоновић, из Српске народне партије Косова освојио 48 одсто гласова.

Досадашњи градоначелник Грачанице, из Савеза косовских Срба Бојан Стојановић је поражен од Бранимира Стојановића из ГИС, који је добио 58,67 одсто гласова, док је у Штрпцу побједник Братислав Николић из СЛС са 56,04 одсто гласова, док је кандидат Иван Реџић из ГИС освојио 43,96 одсто гласова.

И у Новом Брду је дошло до промјене градоначелника. Досадашњи градоначелник Бајруш Имери из Демократског савеза Косова (ДСК) је поражен од Светислава Ивановића из ГИС, који је добио 54,90 одсто гласова.

Кандидат за градоначелника Косовске Митровице ГИ Српска Крстимир Пантић прогласио је побједу у том граду.

Грађанска листа Српска у Грачаници прогласила је такође побједу свог кандидата Бранимира Стојановића за мјесто предсједника ове општине јужно од Ибра.

Бранимир Стојановић је, како је саопштила нешто раније листа Српска, освојио је 5.267, а његов противкандидат Бојан Стојановић 3.726 гласова.

У Изборном штабу “Српске” у Грачаници новинарима су рекли да је та листа “апсолутни победник локалних избора на Косову и Метохији” јер је од 10 општина гдје су већина Срби побједила у девет. Велико славље у Грачаници.

У десет општина са већинским српским становништвом на Косову и Метохији, Српска је од шест општина јужно од Ибра остварила победе у пет, односно у свим општинама осим у Штрпцу”, рекао је предсједник Грађанске Иницијативе “Српска” Владета Костић.

Костић је рекао да су кандидати “Српске” побједили у општинам а Ново Брдо, Ранилуг, Партеш, Клокот и Грачаница и додао да послије пребројане већине гласова у Косовској Митровици кандидати “Српске” Крстимир Пантић има значајну предност над својим противкандидатом.

Костић је истакао да је “Српска” потврдила одличан резултат остварен 3. новембра.

Говорећи о поразу “Српске” у Штрпцу, Костић је казао да је у тој општини током дана био велики број проблема и да је била изузетно тешка атмосфера за гласање.

Предсједник ГИ “Српска” је позвао житеље Партеша и Пасјана да се суздрже од насиља јер челници “Српске” имају информације да у Пасјану има доста инцидената и позвао је, како је рекао, поражену страну да не ломи гласачке кутије.

“Добио сам информацију из изборног штаба Српске из Партеша да су присталице Самосталне либералне странке (СЛС) у једном бирачком центру на два бирачка места сломили гласачке кутије. Гласачке кутије са изборних места из Будриге и Партеша су сачуване и налазе се на сигурном месту”, рекао је Костић. Он није могао да потврди да ли ће због тог инцидента избори бити поновљени у селу Пасјане или у цијелој општини Партеш. Он се захвалио свим гласачима који су гласали за “Српску”, а како је рекао, и онима који нису.

Нови градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић захвалио је бирачима рекавши да другог круга избора у Грачаници није ни требало да буде, те да је данашњим изборним резултатом потврђена убједљива побједа из првог круга.

“Хвала вам што сте спремни да радите а не да се жалите. Од сутра нас чека много посла, али знамо за шта и за кога радимо”, рекао је Стојановић.

Према подацима којима располаже ГИ “Српска”, у Грачаници кандидат Српске Бранимир Стојановић освојио је 5.267 гласова, односно 58,57 одсто од броја изашлих, док је његов противкандидат лидер Савеза косовских Срба и досадашњи градоначелник Грачанице Бојан Стојановић освојио 3.725 гласова или 41,45 одсто.

Одмах након обраћања челника “Српске” медијима и окупљеним присталицама почело је велико славље на улицама Грачанице. Километарска колона аутомобила окићених српским заставама крстариле су улицама Грачанице и околних места те општине.

За сада нису познати резултати избора у Звечану, на сјеверу Косова.

Према прелиминарним резултатима ЦИК-а, у другом кругу избора на Косову гласало је 41,5 одсто гласача.

У Грачаници је јуче било неколико инцидената, а дописнику Танјуга и политичком аналитичару Фатмиру Шехолију је запаљен аутомобил.

 

Пантић побиједио у Косовској Митровици

Кандидат Грађанске иницијативе "Српска" Крстимир Пантић побиједио је на локалним изборима за градоначелника сјеверне Косовске Митровице, речено је Срни у Изборном штабу "Српске".

"Пантић је освојио неколико стотина гласова више од Оливера Ивановића", кажу у штабу "Српске", наводећи да је Пантић прогласио побједу, јер то прелиминарни резултати јасно показују.

Пантић је рекао да је побиједила Грађанска иницијатива "Српска" и Влада Републике Србије.

Он је честитао противкандидату Оливеру Ивановићу који је, како је навео, остварио бољи резултат него у првом кругу гласања.

"Желим му сви срећу у наредном раду. Понудићемо и позвати га на разговор о формирању већине. Сви одборници ће бити добродошли да учествују у раду и доношењу одлука које су битне, без обзира на националну и верску припадност", поручио је Пантић.

Ивановић је прихватио резултате избора, иако још, како је рекао на конференцији за новинаре, нису пребројени сви гласови, посебно такозвани "условни гласачки листићи".

Грађанска листа "Српска" у Грачаници прогласила је побједу свог кандидата Бранимира Стојановића за мјесто предсједника ове општине, највеће српске средине јужно од ријеке Ибар.

Браниимир Стојановић је на основу резултата које је Српска прикупила са бирачких мјеста освојио 5.267 гласова, док је његов противкандидат Бојан Стојановић освојио 3.726 гласова.

Бојан Стојановић је прихватио пораз и честитао противкандидату, кажу у изборном штабу Савеза косовских Срба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана