CIK: Srpska pobjedila u 6 opština

Agencije
CIK: Srpska pobjedila u 6 opština

Gračanica - Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, od sedam opština sa srpskom većinom na Kosovu u šest opština je pobjedila GI Srpska.

Na izborima za gradonačelnika sjeverne Mitrovice, prema tim rezultatima, pobjednik je Krstimir Pantić iz GIS koji je dobio 55,20 odsto glasova, dok je Oliver Ivanović dobio 44,80 odsto glasova, prenosi Beta.

U Klokotu je pobjednik Srećko Spasić iz GIS sa 54,40 odsto glasova, dok je Saša Mirković iz Samostalne liberalne stranke (SLS) osvojio 45,60 odsto glasova.

Dragan Nikolić iz GIS pobjedio je u Partešu sa 52,92 odsto glasova Nenada Cvetkovića iz SLS, koji je dobio 47,02 odsto.

U Ranilugu je pobjedio kandidat GIS Gradimir Mikić sa 52 odsto, dok je Milan Artonović, iz Srpske narodne partije Kosova osvojio 48 odsto glasova.

Dosadašnji gradonačelnik Gračanice, iz Saveza kosovskih Srba Bojan Stojanović je poražen od Branimira Stojanovića iz GIS, koji je dobio 58,67 odsto glasova, dok je u Štrpcu pobjednik Bratislav Nikolić iz SLS sa 56,04 odsto glasova, dok je kandidat Ivan Redžić iz GIS osvojio 43,96 odsto glasova.

I u Novom Brdu je došlo do promjene gradonačelnika. Dosadašnji gradonačelnik Bajruš Imeri iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) je poražen od Svetislava Ivanovića iz GIS, koji je dobio 54,90 odsto glasova.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice GI Srpska Krstimir Pantić proglasio je pobjedu u tom gradu.

Građanska lista Srpska u Gračanici proglasila je takođe pobjedu svog kandidata Branimira Stojanovića za mjesto predsjednika ove opštine južno od Ibra.

Branimir Stojanović je, kako je saopštila nešto ranije lista Srpska, osvojio je 5.267, a njegov protivkandidat Bojan Stojanović 3.726 glasova.

U Izbornom štabu “Srpske” u Gračanici novinarima su rekli da je ta lista “apsolutni pobednik lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji” jer je od 10 opština gdje su većina Srbi pobjedila u devet. Veliko slavlje u Gračanici.

U deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, Srpska je od šest opština južno od Ibra ostvarila pobede u pet, odnosno u svim opštinama osim u Štrpcu”, rekao je predsjednik Građanske Inicijative “Srpska” Vladeta Kostić.

Kostić je rekao da su kandidati “Srpske” pobjedili u opštinam a Novo Brdo, Ranilug, Parteš, Klokot i Gračanica i dodao da poslije prebrojane većine glasova u Kosovskoj Mitrovici kandidati “Srpske” Krstimir Pantić ima značajnu prednost nad svojim protivkandidatom.

Kostić je istakao da je “Srpska” potvrdila odličan rezultat ostvaren 3. novembra.

Govoreći o porazu “Srpske” u Štrpcu, Kostić je kazao da je u toj opštini tokom dana bio veliki broj problema i da je bila izuzetno teška atmosfera za glasanje.

Predsjednik GI “Srpska” je pozvao žitelje Parteša i Pasjana da se suzdrže od nasilja jer čelnici “Srpske” imaju informacije da u Pasjanu ima dosta incidenata i pozvao je, kako je rekao, poraženu stranu da ne lomi glasačke kutije.

“Dobio sam informaciju iz izbornog štaba Srpske iz Parteša da su pristalice Samostalne liberalne stranke (SLS) u jednom biračkom centru na dva biračka mesta slomili glasačke kutije. Glasačke kutije sa izbornih mesta iz Budrige i Parteša su sačuvane i nalaze se na sigurnom mestu”, rekao je Kostić. On nije mogao da potvrdi da li će zbog tog incidenta izbori biti ponovljeni u selu Pasjane ili u cijeloj opštini Parteš. On se zahvalio svim glasačima koji su glasali za “Srpsku”, a kako je rekao, i onima koji nisu.

Novi gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović zahvalio je biračima rekavši da drugog kruga izbora u Gračanici nije ni trebalo da bude, te da je današnjim izbornim rezultatom potvrđena ubjedljiva pobjeda iz prvog kruga.

“Hvala vam što ste spremni da radite a ne da se žalite. Od sutra nas čeka mnogo posla, ali znamo za šta i za koga radimo”, rekao je Stojanović.

Prema podacima kojima raspolaže GI “Srpska”, u Gračanici kandidat Srpske Branimir Stojanović osvojio je 5.267 glasova, odnosno 58,57 odsto od broja izašlih, dok je njegov protivkandidat lider Saveza kosovskih Srba i dosadašnji gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović osvojio 3.725 glasova ili 41,45 odsto.

Odmah nakon obraćanja čelnika “Srpske” medijima i okupljenim pristalicama počelo je veliko slavlje na ulicama Gračanice. Kilometarska kolona automobila okićenih srpskim zastavama krstarile su ulicama Gračanice i okolnih mesta te opštine.

Za sada nisu poznati rezultati izbora u Zvečanu, na sjeveru Kosova.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, u drugom krugu izbora na Kosovu glasalo je 41,5 odsto glasača.

U Gračanici je juče bilo nekoliko incidenata, a dopisniku Tanjuga i političkom analitičaru Fatmiru Šeholiju je zapaljen automobil.

 

Pantić pobijedio u Kosovskoj Mitrovici

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" Krstimir Pantić pobijedio je na lokalnim izborima za gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice, rečeno je Srni u Izbornom štabu "Srpske".

"Pantić je osvojio nekoliko stotina glasova više od Olivera Ivanovića", kažu u štabu "Srpske", navodeći da je Pantić proglasio pobjedu, jer to preliminarni rezultati jasno pokazuju.

Pantić je rekao da je pobijedila Građanska inicijativa "Srpska" i Vlada Republike Srbije.

On je čestitao protivkandidatu Oliveru Ivanoviću koji je, kako je naveo, ostvario bolji rezultat nego u prvom krugu glasanja.

"Želim mu svi sreću u narednom radu. Ponudićemo i pozvati ga na razgovor o formiranju većine. Svi odbornici će biti dobrodošli da učestvuju u radu i donošenju odluka koje su bitne, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", poručio je Pantić.

Ivanović je prihvatio rezultate izbora, iako još, kako je rekao na konferenciji za novinare, nisu prebrojeni svi glasovi, posebno takozvani "uslovni glasački listići".

Građanska lista "Srpska" u Gračanici proglasila je pobjedu svog kandidata Branimira Stojanovića za mjesto predsjednika ove opštine, najveće srpske sredine južno od rijeke Ibar.

Braniimir Stojanović je na osnovu rezultata koje je Srpska prikupila sa biračkih mjesta osvojio 5.267 glasova, dok je njegov protivkandidat Bojan Stojanović osvojio 3.726 glasova.

Bojan Stojanović je prihvatio poraz i čestitao protivkandidatu, kažu u izbornom štabu Saveza kosovskih Srba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana