Шеснаест стабала за угашене животе

Aгенције
Шеснаест стабала за угашене животе

Београд - Спомен парк "Да се не заборави" отворен је данас у кругу Радио-телевизије Србије на Кошутњаку у Београду, као знак сјећања на 16 радника РТС-а који су погинули током NATO бомбардовања.


У присуству чланова породица погинулих и радника на платоу испред студија националног ТВ сервиса засађено је 16 стабала пирамидалног граба, по једно за сваког настрадалог радника.

"Мислим да ће сређивање овог спомен-парка допринети томе да људи могу да дођу овде да уживају и одмарају се у сенци ових дивних садница. Мислим да је то можда најбољи начин да се продужи живот и сећање на наше погинуле", рекао је новинарима Мирослав Медић, брат погинулог Синише Медића.

Мирослав Медић, који је такође запослен на РТС-у, рекао је да злочин какав је било бомбардовање те телевизије 23. априла 1999. године никад више не би смио да се понови.

Једну младицу у спомен-парку засадио је и оснивач НВО "Солидарност за Косово" Арно Гујон, Француз из Гренобла који данас живи у Београду и чија организација четири пута годишње шаље конвој хуманитарне помоћи Србима на Косову.

Ваздушни напади NATO-а на Савезну Републику Југославију почели су 24. марта 1999. године и трајали су 11 недјеља.

У њима је, према процјенама, погинуло више од 2.500 људи. У бомбардовању, које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће и споменици културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана