Šesnaest stabala za ugašene živote

Agencije
Šesnaest stabala za ugašene živote

Beograd - Spomen park "Da se ne zaboravi" otvoren je danas u krugu Radio-televizije Srbije na Košutnjaku u Beogradu, kao znak sjećanja na 16 radnika RTS-a koji su poginuli tokom NATO bombardovanja.


U prisustvu članova porodica poginulih i radnika na platou ispred studija nacionalnog TV servisa zasađeno je 16 stabala piramidalnog graba, po jedno za svakog nastradalog radnika.

"Mislim da će sređivanje ovog spomen-parka doprineti tome da ljudi mogu da dođu ovde da uživaju i odmaraju se u senci ovih divnih sadnica. Mislim da je to možda najbolji način da se produži život i sećanje na naše poginule", rekao je novinarima Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića.

Miroslav Medić, koji je takođe zaposlen na RTS-u, rekao je da zločin kakav je bilo bombardovanje te televizije 23. aprila 1999. godine nikad više ne bi smio da se ponovi.

Jednu mladicu u spomen-parku zasadio je i osnivač NVO "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, Francuz iz Grenobla koji danas živi u Beogradu i čija organizacija četiri puta godišnje šalje konvoj humanitarne pomoći Srbima na Kosovu.

Vazdušni napadi NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. godine i trajali su 11 nedjelja.

U njima je, prema procjenama, poginulo više od 2.500 ljudi. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana