Дарко Шарић: Сарађивао сам са моћницима који су и сада на положајуVIDEO

Срна
Дарко Шарић: Сарађивао сам са моћницима који су и сада на положајуVIDEO

Београд - Нарко-бос Дарко Шарић јуче је негирао кривицу по свим оптужницама и додао да се виђао и сарађивао са многим утицајним и богатим људима, који су и данас на високим положајима, док је он у затвору.

- Сарађивао сам са многим утицајним људима у овој држави - рекао је Шарић и запитао - како су они и даље ту где јесу, а ја сам овде.

Шарић је у свом првом појављивању пред Специјалним судом најавио да ће открити "ко му је и како сместио оптужбе" за прање новца, да би сакрио своје лоповлуке.

Јуче је, наиме, настављено суђење Шарићу, који је послије више година бјекства, ухапшен 18. марта и припадницима његове криминалне групе, који се терете за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу 2008. и 2009. године.

Шарић је негирао наводе оптужнице која га терети за шверц више од пет тона кокаина.

- Не осећам се кривим ни по једној оптужници. То је лаж. Бивши режим је хтео да замагли свој лоповлук, а да мене представи као лопова и убицу. Све оптужнице су спојене у једну велику лаж, само још за земљотрес нисам оптужен - рекао је Шарић.

Доказаћу да сам невин

Оптужени је навео да у Србији није "ни мрава згазио", а против њега се води харанга и медијски линч.

- Све је то једна велика обмана. Можда се мало занесем, па може то адвокат да користи као неурачунљивост - рекао је он у шали.

Шарић је додао да се о њему већ пет година пише горе него о Осами бин Ладену.

- Пет година тако пишу о мени и толико сам огорчен због тога. Најгоре ми је било када се пробудим ујутро, упалим телевизор и чујем да је ухапшен Сретко Калинић, а јављају да је сва убиства наређивао Дарко Шарић. Све изгледа као у америчким филмовима када вам наместе, али се надам да ће се филм завршити и да ћу доказати да сам невин - рекао је Шарић.

На питање да ли је раније био осуђиван, Шарић је рекао судији: "Прије двадесет година сам пао због саламе", а потом шаљивим тоном додао, "адвокати, браните ме мало".

Када га је судија питао шта посједује од имовине, Шарић је рекао: "Више ништа не поседујем." На питање како се онда издржава, он је рекао да га сада издржава држава и да хоће, том приликом "да похвали затворског кувара".

Судија је Шарића питао и да ли је примио оптужнице, а он је рекао да јесте.

- Примио сам све, али стварно их је толико да су ми два стражара требала да их унесем у ћелију - рекао је он.

Потом је додао да се "узбудио", па је судија направио паузу од пола часа. На крају првог обраћања суду Шарић је додао да је толико тога желио да каже, али се "погубио".

Често је током излагања тражио воду, а током паузе се посавјетовао са адвокатом.

Маловић и Хомен

Прије него што га је судија опоменуо да не говори о прању новца, јер се изјашњава о оптужници за наркотике, Шарић је рекао да су "срамотне приче о милијардама" и споменуо бившег министра правде Снежану Маловић и некадашњег државног секретара тог министарства Слободана Хомена.

Шарић је у наставку суђења рекао да се у јавности прича о некаквим милијардама које је он опрао, а у оптужници пише 22 милиона.

- То је срамота. Друг Хомен и другарица Маловић су причали све време о некаквим милијардама. Мог брата у Црној Гори држе као таоца, а ни за шта није крив. Нема кога нећу позвати да говори за сведока, да говори о оптужници за прање новца - рекао је Шарић.

На то га је судија упозорио да је поступак за прање новца одвојен од овог поступка, за кријумчарење кокаина.

- Дрога није моја. У вези са тим могу да кажем да ме нигде нису оптужили, нити у Бразилу, ни Аргентини, ни Италији, једино овде у Србији. Само овде у Србији је судија изигравао Шерлока Холмса. То је све што имам да кажем. Питао сам за савет свог адвоката, који је рекао да не одговарам на питања. Тужилац ме може збунити. Али имао бих шта да кажем. Ето та Агробанка… - почео је Шарић, али није довршио реченицу.

Он је рекао и да никада неће потписати споразум о признању кривице. Суђење Шарићу се наставља у понедјељак.

Суд је, мимо обичаја, дозволио и директан контакт између Шарића и оптуженог Жељка Вујановића.

Вујановић је, наиме, судско вијеће замолио да му дозволи да загрли Шарића, јер се годинама нису видјели.

Пред почетак суђења Шарићева невјенчана супруга Лана Поповић однијела му је у притворску јединицу, која се налази у згради Специјалног суда, гардеробу. У суд су, осим Поповићеве, стигли и Шарићеви бројни пријатељи и родбина, који суђење прате из суднице, тако да је била примјетна велика гужва. У публици је био и један од оптужених за прање Шарићевих пара Небојша Јестровић, његов близак пријатељ из дјетињства.

Шарић, који је пристао да се слика у судници, јуче, сходно законској процедури на главном претресу, изјаснио се о кривици. Осим Шарића јуче се први пут пред судом појавио један од оптужених његових сарадника за шверц кокаина из Бразила Никола Димитријевић, звани Џони. Он је такође негирао кривицу.

Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 39 чланова Шарићеве групе, на оптуженичкој клупи Специјалног суда у Београду наћи ће се, осим Шарића и Димитријевића, свега 12 оптужених, пошто је њих 15 још  у бјекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус свједока сарадника.

У априлу прошле године у Специјалном суду у Београду почело је обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу. У другом поступку Шарићу се суди због прања новца стеченог од трговине дрогом, који је убацивао у легалне токове српске привреде за вријеме приватизације.

Дарку Шарићу и особама које су повезане са њим у протекле четири године одузето је низ некретнина, луксузних вила, кућа, станова, локала, предузећа, хотела и аутомобила.

Шарићева група почела је да се распада прије четири и по године, послије међународне акције "Балкански ратник", када су у уругвајској луци заплијењене око 2,2 тоне кокаина. Шарићу се од тада губи сваки траг. Он је ухапшен 18. марта, а у бјекству су још Родољуб Радуловић звани Миша Банана и још 13 лица. За њима је расписана Интерполова потјерница.

Формирање Владе

Јавност од овог процеса очекује и одговоре на питање - како је и уз чију помоћ Дарко Шарић стекао огромно богатство у Србији и добио прилику да учествује у бројним приватизацијама. Аналитичари оцјењују да Шарићеве финансијске трансакције у Србији, које описују као највеће прање новца у новијој историји, нису могле бити реализоване без помоћи политичких структура. Осим у кривично-правном смислу, процес против Шарића, према спекулацијама неких медија, треба сагледавати и у свјетлу процеса формирања Владе Србије, јер се у СНС-у, наводно, почетак разговора са потенцијалним партнерима одгађа управо у ишчекивању онога што би Шарић могао да објелодани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана